Buitenlanders staan op ‘zwarte lijst’ Mobutu
Mogelijk bijltjesdag na val van regime
BRUSSEL - Onder vertrouwelingen van de Zaïrese president, Mobutu, circuleert een ‘zwarte lijst’ met namen van opposanten die uit de weg geruimd moeten worden als het regime ten val zou komen. Op die zwarte lijst staan volgens de Financial Times ook namen van Belgen en Amerikanen. Buitenlandse waarnemers wijzen erop dat in 1978 tijdens het conflict om de Zaïrese provincie Shaba ook al buitenlanders werden terechtgesteld met de bedoeling om daardoor een buitenlandse interventie te provoceren.
Zo’n interventie behoort ook nu tot de mogelijkheden, want er zijn rond Zaïre 2500 buitenlandse militairen gelegerd voor de evacuatie van landgenoten. Het gaat hierbij om Belgische, Franse, Britse en Amerikaanse eenheden. De Belgische minister van buitenlandse zaken, Derycke, zegt het bericht over de zwarte lijst „zeer ernstig” te nemen. Hij heeft nogmaals een beroep op al zijn landgenoten gedaan om Zaïre zo snel mogelijk te verlaten. Volgens kabinetschef Marcel-Laurent Mbayo van oppositieleider Etienne Tshisekedi wil Mobutu een „politiek vacuüm” creëren als hij moet opstappen. Tshisekedi staat volgens Mbayo boven aan de zwarte lijst van, de Mobutu-clan, die opgesteld zou zijn door een van Mobutu’s zonen,” Kongolo Mobutu (tot zover onze correspondent).
Spoedoverleg
De Zaïrese regering zei gisteren dat een contract tussen de rebellenleider Kabila en een Amerikaanse firma om de mijnbouw in de provincie Shaba weer op te starten ongeldig is en zal worden teruggedraaid. Minister Mulumba zei in een verklaring dat de overeenkomst met America Mineral Fields Inc in strijd is met het internationale recht.
De Zuid-Afrikaanse president. Nelson Mandela, heeft gisteren president Mobuta en rebellenleider Laurent Kabila voor spoedoverleg in Zuid-Afrika uitgenodigd. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse onderminister van buitenlandse zaken, Aziz Pahad, gisteren gezegd. De speciale VN-gezant voor Zaïre, Mohamed Sahnoun, zei erop te vertrouwen dat de ontmoeting spoedig plaats zou vinden.
De Zwitserse regering besloot gisteren geen speciaal decreet uit te vaardigen om de miljardenrekeningen van Mobutu te blokkeren. De regering merkte op dat geen enkel ander land tegoeden van de dictator heeft bevroren. De Zwitsers gaan bijna nooit tot blokkering over, omdat dat het internationale vertrouwen in de banken zou kunnen aantasten.
Een woordvoerder van de UNHCR in Kisangani, in het oosten van Zaïre, meldde gisteren dat het Hoge Commissariaat voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties het begin van de repatriëring van Rwandese vluchtelingen heeft opgeschort tot morgen. De Verenigde Naties zouden vandaag starten met het terugbrengen van Rwandese Hutu’s uit Zaire naar hun land.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's