Meer fouten ontdekt rond Herculesramp
Ook Eindhovense bestuurder faalde
EINDHOVEN - Bij de ramp met de Hercules op 15 juli vorig jaar bij Eindhoven ging nog meer mis dan tot nu toe beleend was. De loco-burgemeester van Eindhoven blijkt ernstig tekort te zijn geschoten. Op de vliegbasis werd al in een zeer vroeg stadium geblunderd door de man die de vogels moest verjagen, vitale informatie te onthouden.
De nieuwe feiten worden vermeld in de eindrapporten over de vliegramp die minister Dijkstal van binnenlandse zaken gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. Bij de ramp kwamen 34 inzittenden om het leven. Volgens de rapportage van de Inspectie Brandweerzorg en Rampenbestrijding van het ministerie van binnenlandse zaken heeft loco-burgemeester W. van Zon van Eindhoven in de eerste uren na de ramp verzuimd op een krachtige manier de leiding op zich te nemen.
Directe oorzaak voor de ramp was het wegvallen van motorvermogen als gevolg van een vogelaanvaring. Het toestel raakte onbestuurbaar en stortte neer.
De grote zwerm vogels was niet door de ”vogelman” van de basis verjaagd. Onderweg naar de kop van de landingsbaan was hij teruggeroepen naar de verkeerstoren. Hij gaf gevolg aan die oproep omdat hij dacht dat er nog tijd genoeg was. De verkeersleiding had hem niet over de vervroegde aankomst van het toestel ingelicht.
De Raad van Advies inzake luchtvaartongevallen bij Defensie stelt in zijn rapport dat de vliegers beter de landing hadden kunnen doorzetten. Dat zou een veiliger keuze zijn geweest dan het maken van een doorstart.
In zijn begeleidende brief tekent minister Dijkstal aan dat dit geen verwijt is aan de vliegers. De keuze voor een doorstart noemt hij verdedigbaar. Pas achteraf kan volgens hem geconcludeerd worden dat het doorzetten van de landing veiliger zou zijn geweest.
Raadsel
De omvang van de ramp zou hoogstwaarschijnlijk beperkt zijn gebleven als de brandweer van de vliegbasis zo snel mogelijk het toestel was binnengedrongen. Om onbegrijpelijke redenen is dat 25 minuten te laat gebeurd. Ook in de eindrapportage blijft het een raadsel waarom de reddingsactie niet eerder op gang kwam. Een overlevende verklaarde dat dit voor hem en de andere betrokkenen zeer onbevredigend is.
Justitie is nog bezig met een gerechtelijk vooronderzoek naar de gang van zaken op het vliegveld. De militaire strafkamer in Arnhem is met dit onderzoek belast. Mogelijk brengt dit alsnog duidelijkheid.
De Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP) en de Nederlandse Officieren Vereniging (NOV) vinden dat het onderzoek zich moet richten op de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het opstellen, uitvoeren en evalueren van rampenbestrijdingsplannen. Justitie laat zich hierover niet uit.
Tegen de basiscommandant, de verkeersleider en de dienstdoende brandweercommandant zijn al eerder maatregelen genomen. Zij kregen een andere baan binnen de luchtmacht.
Dat lokte enkele maanden geleden kritiek uit van het Crisis Onderzoek Team (COT) van de Rijksuniversiteit in Leiden en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Volgens de COT-onderzoekers is de defensieleiding verantwoordelijk voor de gemaakte fouten. Minister Dijkstal deelt die conclusie niet.
Maatregelen
Uit de eindrapportage aan de Tweede Kamer blijkt dat bij de hulpverlening erg veel mis ging. Dat kwam vooral omdat er nooit was geoefend op basis van een nieuw rampenbestrijdingsplan.
Naar aanleiding van de ramp zijn ondertussen tal van maatregelen getroffen. Om, te beginnen is er een onderzoek gestart naar de rampenplannen op alle Nederlandse luchthavens. Een ander onderzoek moet uitwijzen op welke manier de veiligheid van Hercules-passagiers valt te verbeteren.
Ook komt er een interdepartementale Commissie Vogelaanvaringen Luchtvaartterreinen. Dijkstal kondigt verder plannen aan om nabestaanden van slachtoffers beter op te vangen en te begeleiden.
Zie ook pag. 4: ”Fouten en blunders by Herculesramp”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's