Politieke spanningen in Geldermalsen lopen op
Niet-collegepartijen woedend over manoeuvre
GELDERMALSEN - De politieke onrust in Geldermalsen -duurt voort. De fracties van Gemeentebelang, SGP en D66 in de raad hebben gisteravond verbasterd gereageerd op een verklaring van de collegepartijen CDA, PvdA en VVD dat ze bepaalde beleidsvoornemens gaan aanscherpen.
CDA-woordvoerster J. van den Hul-Onta las in de eerder gisteravond gehouden raadsvergadering namens de collegepartijen een verklaring voor waarin werd meegedeeld dat de financiële problemen van het armlastige Geldermalsen de oorzaak zijn van de interne spanningen waar de coalitie de laatste tijd mee te kampen heeft.
De recente politieke rel, die gisteravond een voorlopig dieptepunt beleefde, begon tijdens de raadsvergadering op 25 maart. Volgens PvdA-wethouder C. T. E. M. Haubrich-Gooskens citeerde VVD-fractieleider J. Rietbergen tijdens de discussie over de aanleg van een fietspad tussen Buurmalsen en Tricht uit vertrouwelijke stukken, en dat terwijl Haubrich de VVD’er de middag voor de raadsvergadering nog gevraagd had dit niet te doen.
Rietbergen stoorde zich niet aan dit verzoek, omdat anderen volgens hem ook uit de school klapten. Waarop Haubrich de VVD’er voor „hufter” uitmaakte. „Een perfecte wethouder denkt dat woord alleen maar, een onvolmaakte wethouder spreekt het ook uit”, liet Haubrich weten tijdens een ijlings ingelaste commissievergadering.
De verhoudingen bleken danig verstoord. Zowel burgemeester S. W. van Schaijck als CDA-fractieleider H. Bonga bood aan te bemiddelen. Gisteravond vroeg D66-fractieleidster P. C. Davidse-Jonkman tijdens de extra raadsvergadering opening van zaken, waarop mevrouw Van den Hul met haar verklaring kwam. Alle irritatie zou zijn voortgekomen uit de financieel zorgelijke situatie van de gemeente, waarop ze namens de coalitie een pakket maatregelen voorstelde om meer geld te genereren. De coalitie wil onder meer op korte termijn van de artikel-12-status af, wil via een inflatiecorrectie als nog de onroerendezaakbelasting aanpakken en maakte bekend geen extra geld in het verkeersveiligheidsfonds te storten.
Knieval
De overige partijen reageerden furieus op deze manoeuvre. „Dit slaat nergens op. Er zou toch over nonnen en waarden in de politiek worden gesproken? Daar is deze extra vergadering voor belegd. Dit is niet zuiver”, aldus fracieleider R. Zondag van Gemeentebelang, die gelet op de aangekondigde maatregelen constateerde dat de PvdA een forse knieval had gemaakt.
SGP-woorvoerder A. R. van Doom vond dat het politieke gezicht van Geldermalsen ernstig beschadigd is. „Ik ben zeer verbaasd. Het ging om een vertrouwenscrisis en nu worden we geconfronteerd met een aanscherping van het beleidsprogramma. Het zijn wijzigingen buiten de ‘oppositie’ om. Ik heb hier geen begrip voor. Kan dit procedureel wel?”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's