Verdrag NAVO met Rusland onder kritiek
Communistenleider uit kritiek op Jeltsin
MOSKOU/WASHINGTON (AP) - Washington heeft gisteren met scepsis gereageerd op de aankondiging van president Boris Jeltsin dat Rusland het partnerschapsverdrag met de NAVO al op 27 mei in Parijs zal ondertekenen. Gennadi Zjoeganov, de leider van de Russische communistische partij, noemde het verdrag „een historische vergissing”.
De Amerikaanse regering zei dat er nog veel te doen was voordat het verdrag, dat de weg vrijmaakt voor een uitbreiding van het bondgenootschap met Oost-Europese landen, kon worden ondertekend.
Jeltsin had donderdag met de Duitse bondskanselier Helmut Kohl over de voorgenomen uitbreiding gesproken. Jeltsin eiste dat daarbij rekening wordt gehouden met de veiligheidsbelangen van Rusland. Garanties hiertoe zouden in een apart document moeten worden vastgelegd. In tegenstelling tot de Amerikanen zei Kohl dat de door Jeltsin genoemde ondertekeningsdatum ondanks enkele meningsverschillen goed haalbaar is. Kohl zei dat het verdrag „voor 90 procent in kannen en kruiken was”.
Jeltsin heeft al „alles uit handen gegeven wat hij uit handen kon geven, behalve de nationale veiligheid”, zei Zjoeganov. „Nu heeft hij besloten die ook te verhandelen”. De Russische communisten en nationalisten zijn fel tegen een uitbreiding van de NAVO met voormalige Oostbloklanden. Jeltsin kon het bondgenootschap er echter niet toe brengen af te zien van de uitbreidingsplannen
Oekraïne
Net als Rusland wil de NAVO ook Oekraïne een speciale overeenkomst aanbieden, heeft de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken John Komblum gezegd. Op een bijeenkomst over de Duits-Amerikaanse betrekkingen, die donderdag in Richmond werd geopend, zei Komblum dat het akkoord aan het begin van de zomer klaar kan zijn voor ondertekening. In de overeenkomsten zou onder meer de militaire samenwerking worden geregeld. Komblum zei dat ook de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen op den duur kandidaten zijn voor de toetreding tot de NAVO en de Europese Unie.
Rusland doet niet mee aan de grootste militaire oefening op de Zwarte Zee tot nu toe. Alle overige landen aan de Zwarte Zee en de Verenigde Staten meldden zich wel aan voor de grootscheepse manoeuvre van 25 tot 31 augustus. De herhaalde weigering van Rusland is voor Oekraïne onbegrijpelijk, omdat het een vredeshandhavende oefening betreft. Het gaat er om de militaire samenwerking tussen de oeverstaten te vergroten, verklaarde de vice-commandant van de Oekraïense marine, Jurij Schalyt, gisteren bij de presentatie van manoeuvre Sea Breeze. Moskou beschouwt de manoeuvre als demonstratief gebaar tegen Rusland.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's