Fusies in bouw gunstig voor koersen
De aandelen van de aannemers hebben in de voorbije maanden prima gepresteerd. De meeste deden het beter dan de tot half maart scherp gestegen en daarna wat teruggezakte AEX-index. Fusieperikelen lijken de voornaamste aanleiding. Deze week maakten BAM en Wilma bekend dat zij willen samengaan. Het betrof de tweede aankondiging van een belangrijke ontwikkeling in die zin binnen korte tijd.
Heijmans spant de kroon. Terwijl het gemiddelde van de 25 meest verhandelde fondsen in Amsterdam sinds eind december per saldo met dik 14 procent omhoog is gekropen, laat de waarde van het risico-dragende papier van dat bedrijf een sprong voorwaarts aantekenen van maar liefst 53 procent. De winst verbeterde in het vorige jaar met 16 procent en bereikte een niveau van 38 miljoen gulden.
De in Rosmalen gevestigde onderneming streeft naar een fikse expansie. Zij heeft haar doelstelling aangescherpt. Eerst mikte zij erop de omzet, die in 1996 1,6 miljard gulden bedroeg, te vergroten tot 2 miljard in 2000. Thans voorziet de strategie in ongeveer een verdubbeling, tot 3 miljard, in 2003. In het kader van die ambitie liggen verdere acquisities in het verschiet.
De Brabantse firma speelt een hoofdrol bij de Westerschelde oeververbinding en zet daarmee weer een stap naar een steeds belangrijkere positie in de wegen- en waterbouw. Zij schreef eerder de Waalbrug bij Zaltbommel op haar conto.
Partners
Volker Stevin en Kondor Wessels blijven de AEX eveneens ruim voor. Zij begonnen aan een stevige spurt nadat zij op 11 maart de buitenwacht kond deden van hun vergevorderde plannen voor een huwelijk met elkaar. Het Rotterdamse concern, dat vooral actief is bij werkzaamheden aan het wegennet en op het terrein van de infrastructuur in het algemeen, zag de koers vanaf ultimo 1996 met 33 procent oplopen. De Rijssense partner, die in hoofdzaak opereert in de sfeer van de woning- en utiliteitsbouw, boekte een plus van 32 procent.
Het nettoresultaat van Volker Stevin (omzet 2,8 miljard) steeg met 25 procent, tot 58 miljoen gulden. Kondor Wessels (omzet 1,2 miljard) verdiende in de eerste helft van de bij die vennootschap op 1 juli aangevangen verslagperiode van twaalf maanden 15 miljoen gulden, een vooruitgang van 18 procent.
Ook BAM (1,6 miljard) fuseert. Het gaat in zee met de Nederlandse tak van het niet aan de beurs genoteerde Wilma (1,2 miljard), waarvan de meerderheid van de aandelen in bezit is van de familie Maas. Jongstleden maandag publiceerden zij het bericht over hun verloving. BAM is prominent aanwezig in de utiliteitsbouw. Wilma richt zich primair op de woningbouw en de vastgoedontwikkeling.
Zij hebben allebei een moeilijke fase achter de rug. De problemen zijn toe te schrijven aan de belabberde omstandigheden in Duitsland. BAM besloot inmiddels alle activiteiten aldaar te stoppen. Het leed vorig jaar een verlies van 7,8 miljoen gulden, een gevolg van een buitengewone last die samenhing met de terugtocht uit de Bondsrepubliek. Op het Damrak werd BAM 24 procent duurder.
Overnames
HBG voert qua omvang de ranglijst van de Hollandse aannemerij aan. De productie in het verstreken kalenderjaar kwam uit op 5,8 miljard gulden. In 1997 zal zij groeien tot in de buurt van 10 miljard. Die uitbreiding vloeit voort uit twee recente overnames, die het in Rijswijk gezetelde concern in Europa een plaats bezorgden binnen de top-tien. Rond de kerstdagen lijfde het eerst het Britse Higgs & Hill in en vervolgens het Duitse Wayss & Freytag. Hierdoor constateren we bij deze groep een opmerkelijke verschuiving: voortaan neemt Duitsland de grootste hap van de omzet voor zijn rekening.
Het is een investering op langere termijn, want vooralsnog dragen de nieuwe dochters niet bij aan de winst. Zij verkeren in de rode cijfers. HBG in oude samenstelling krikte het nettosaldo op met 7 procent, tot 111 miljoen gulden. De beurskoers rukte tassen 31 december en nu op met 16 procent.
De prijs van de stokken van NBM-Amstelland schoot met 33 procent naar boven. Het profiel van deze maatschappij verandert. Om de risico’s te verkleinen, wil de directie voortaan een zwaarder accent binnen het geheel leggen op industrie en handel, het vervaardigen en verkopen van bouwmaterialen en doe-het-zelfartikelen, ten koste van het belang van de uitvoerende bouw. De aankoop van Cementbouw, eind 1995, paste in die wijziging. De winst klom van 40 tot 81 miljoen. Exclusief het effect van genoemde transactie was er een toename van circa 10 procent.
Baggeraar Boskalis Westminster profiteert, met een koersstijging van 4 procent, in mindere mate van de euforie onder beleggers. Hetzelfde geldt voor Ballast Nedam (plus 7 procent), dat ook een baggerpoot heeft. Beide zijn sterk internationaal georiënteerd. Bij Boskalis daalde het resultaat met 12 pro-cent tot 62 miljoen, bij Ballast Nedam met minder dan 1 procent tot 91 miljoen.
Schaalvergroting
De Nederlandse markt biedt de bouwers gunstige perspectieven. Met name in de infrastructuur wacht in de toekomst volop werk, met grote projecten als de HSL-verbinding, de Betuwelijn en mogelijk een tweede nationale luchthaven. Tegelijk lokt de populariteit van het eigen huis vraag naar woningbouw uit.
Die vooruitzichten bevorderen de uiterst vriendelijke stemming ten aanzien van de betrokken aandelen. Maar meer nog is de concentratiegolf die zich binnen de top van de sector aftekent daarbij een factor van betekenis. De afgelopen jaren was het rustig. HBG deed een vergeefse poging om Volker Stevin op te slokken en Boskalis slaagde er niet in Ballast Nedam onder zijn hoede te brengen.
Doch nu valt er opeens beweging te bespeuren aan het front. HBG gaf de aanzet daartoe met de acquisitie van branchegenoten uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Twee fusies op het nationale vlak volgden. Er opereren nog enkele tienduizenden kleine aannemers in ons land. Er resten dus genoeg kandidaten om een verdere overnamerift onder de toonaangevende partijen te stillen.
De bouwers streven naar schaalvergroting. Er is op hun vakgebied sprake van hevige concurrentie en, in samenhang daarmee, flinterdunne marges.
Kostenvoordelen zijn gelet op die situatie erg belangrijk. Bovendien staat Europa voor de deur. Om op de gemeenschappelijke markt je partij mee te blazen, heb je volume nodig. Je maakt bij potentiële opdrachtgevers meer indruk als je kunt bogen op een omvangrijke organisatie, die in alle takken van de bouw haar diensten aanbiedt. Kortom, een maatje groter komt altijd van pas.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's