Denen in Zuid-Jutland vrezen Duitse expansie
Protesten tegen euregio in omstreden gebied
AABENRAA - Een flink aantal Denen in de regio Zuid-Jutland ligt de laatste tijd ’s nachts wakker als ze aan Duitsland denken. Oorzaak van deze slapeloosheid à la die van de dichter Heinrich Heine (”Denke ich an Deutschland in der Nacht, dann bin ich um den Schlaf gebracht”) is de vorming van een Euregio met Flensburg, Noord-Friesland en Sleeswijk aan de Duitse kant van de grens.
De bestuurderen aan weerszijden zijn enthousiast aan het project begonnen, maar de geestdrift is inmiddels een stuk kleiner. Gisteren belandde zelfs een anonieme bombrief op het bureau van Zuid-Jutlands provincie-commissaris Kresten Philippsen.
De bom was weliswaar nep, maar de dreigende taal was er niet minder om. „Als de Euregio er komt, bombarderen we alle Duitse scholen en kleuterscholen en wordt er op Duitse toeristen geschoten”. Afzender: De verzetsbeweging voor een vrij Denemarken.
Vele regio’s elders in de EU gingen de Denen al voor bij de grensoverschrijdende gewestelijke samenwerking en nu moest het er ook in deze streek maar eens van komen, vonden de provinciale politici. Naarmate de publiciteit bij de naderende geboorte van de nieuwe euregio ”Schleswig/Slesvig” toeneemt, blijkt ook de onrust aan de noordkant van de landgrens te groeien.
Historisch woord
De kritische geluiden laten er geen misverstand over bestaan, dat naar schatting 40 procent van de Denen in het gewest in kwestie helemaal niets op heeft met de Duitsers. Plotseling duikt ook een woord op, dat alleen nog in historische zin dienst deed: ”Lebensraum”. De Denen voelen zich bedreigd en verdenken de Duitsers ervan, dat ze straks massaal woningen zullen kopen, waardoor niet alleen de huizenprijzen gaan stijgen, maar Zuid-Jutland ook zijn Deense karakter verliest.
In Flensburg/Sleeswijk/Noord-Friesland wonen dubbel zoveel mensen als in de provincie Zuid-Jutland. „Het is naef om te denken, dat men zomaar een verdrag kan ondertekenen met de Duitsers zonder er rekening mee te houden, dat ze er iets speciaals mee bedoelen”, zegt Britt Tryde Haarl0v, predikante in de lutherse Deense staatskerk en aanvoerster van een protestbeweging tegen de Deens-Duitse samenwerking.
Grote problemen
Feit is, dat de Deens/Duitse regio een streek is waar zich in de historie grote problemen hebben voorgedaan. Eeuwenlang is er twist geweest om de grens, en niet alleen ruzie, maar ook echte oorlog. Pas in 1920 maakte een volksstemming een eind aan het geharrewar. Nog steeds wonen aan beide zijden van de grens echter Duitse dan wel Deense minderheden.
Inwoners van Zuid-Jutland zijn ter nagedachtenis aan de strijd om het grondgebied daarom zeer nadrukkelijk Deens, waarin ze slechts worden overtroffen door hun volksgenoten die onder de Duitse administratie ressorteren. Daar staat tegenover, dat men ook regelmatig Duitse vlaggen kan zien wapperen op het aan Flensburg en omstreken aanpalende Deense grondgebied.
Scepsis
Voor de Deense EU-tegenstanders komt de kwestie niet ongelegen. Het wakkert de scepsis tegen de uniegedachte alleen maar aan. En eens moeten de Denen weer naar de stembus om hun mening te geven over het te vernieuwen EU-verdrag. Naar verwachting is volgend jaar de tijd rijp voor een referendum.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's