Hoge Raad blijft bij oordeel over bende Venlo
Rechtscollege verwerpt alle cassatieberoepen
DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad heeft gisteren alle cassatieberoepen van leden van de beruchte bende van Venlo verworpen. Tien, merendeels Turkse, veroordeelden waren in cassatie gegaan omdat ze het niet eens waren met hun veroordeling door het gerechtshof.
De Hoge Raad heeft in alle gevallen bepaald dat de verweren niet tot cassatie kunnen leiden, aangezien er geen rechtsvragen meer in het geding zijn. Derhalve is het hoogste rechtscollege niet aan een inhoudelijke beoordeling van de zaak toegekomen. De vonnissen van het gerechtshof zijn daarmee onherroepelijk.
In totaal ging het bij de bende van Venlo om achttien verdachten die zich voor de rechter moesten verantwoorden voor zeven moorden. Eerst voor de rechtbank in Roermond, later in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Bosch. Uniek aan de zaak was onder meer dat in een paar moordzaken geen lijk is gevonden.
Zestien verdachten zijn in hoger beroep veroordeeld tot straffen variƫrend van drie jaar tot levenslang, in een enkel geval gecombineerd met tbs. Twee personen werden door het hof vrijgesproken, onder wie de enige vrouwelijke verdachte, Astrid B. De rechtbank had haar vier jaar opgelegd.
Frenkie P., de hoofdverdachte, kreeg levenslang. Hij had geen cassatie ingesteld. Sanny P., Frenkies rechterhand, zag af van cassatie nadat het hof hem had veroordeeld tot tien jaar en tbs. Het openbaar ministerie heeft in geen van de zaken cassatie ingesteld.
Geruchtmakend
De rechtszaak tegen de bende van Venlo is een van de geruchtmakendste in Nederland geweest. De moorden begonnen in 1993 toen de 23-jarige Turk I. Karaca bij een coffeeshop in Venlo om het leven werd gebracht. Drie onbekende Turken die van de moord getuige waren, ondergingen hetzelfde lot. Van twee van hen zijn nooit de lijken gevonden.
Geld bleek voor de bendeleiders Frenkie en Sanny het belangrijkste motief voor hun misdaden. In januari 1994 vermoordden zij in het Limburgse plaatsje Reuver J. Wissink, een bewaker van hennepkassen, voor diens geld. Deze moord is de enige die de vrienden bekenden. Tijdens het carnaval, een maand later, volgde de beestachtige moord op het bejaarde echtpaar Van Rijn (78 en 80 jaar) in Venlo.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's