Bosbrandkevers
BONN/LONDEN (DPA) - Duitse wetenschappers hebben ontdekt hoe de zeldzame melanophila-kever van grote afstand infrarode stralen kan ontwaren die bij bosbranden ontstaan. Deze kevers hebben een brand nodig om zich te kunnen voortplanten.
De infrarood-sensoren van de insecten kunnen tot op een afstand van vijftig kilometer grote bosbranden opsporen, schrijven de onderzoekers in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature.
De nauwelijks één centimeter grote kevers leggen hun eitjes uitsluitend in pas verbrande boomstammen. De kevers stormen dan ook in groten getale op een bosbrand af.
Zoöloog Helmut Schmitz en zijn collega’s van de universiteit van Bonn ontdekten dat receptoren op de borst van de kevers uitzonderlijk sterk reageren op infraroodlicht dat bij bosbranden vrijkomt. Deze receptoren worden geactiveerd door de infrarode stralen, iets wat tot dusver enkel bij ratelslangen en grotere slangensoorten kon worden vastgesteld.
De Duitse wetenschappers vermoeden dat de infrarode stralen tevens de voortplantingsdrang van de kevers activeren. De wijfjes leggen hun eitjes in verbrande boomstammen, waaruit de volgende drie jaar larven tevoorschijn komen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's