Bekijk het origineel

VERLIEFDHEID maakt een saaie dag spannend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VERLIEFDHEID maakt een saaie dag spannend

„Je vraagt niet bij het begin van een verkering: Hou jij van rummicub?”

8 minuten leestijd

Het is raak. Verliefd! Wakker worden met het gevoel dat je de hele wereld aankunt, een hart dat extra snel gaat kloppen als ie bij hem of haar in de buurt komt. Verliefdheid is zonder twijfel het meest besproken onderwerp onder scholieren. Niet alleen meisjes herkennen dit, ook jongens kunnen er wat van. Gert Schalk, Johan Bakker, Cobi Akkerman en Mirjam Harbers van het Saldenus Colege in Amersfoort legden hun hartsgeheimen op tafel. Met zeel tips!

Een schitterend gebouw. Dat staat vast. Hoge ramen, gangen waardoor je uren kunt dwalen, én een oren. Inderdaad, ’t is wat vreemd om in een voormalig klooster te braten over verliefdheid. Toch chijnen juist in deze omgeving vele verkeringen te ontstaan. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Gert. Zijn verkering duurt nu al ruim zeventien maanden. „Juist in de lossen om de school kun je gemakkelijk met elkaar praten zonder gestoord te worden door andeen. Tja, ’t is een romantische omgeving”. Het schoolgebouw van met Saldenus College herbergt méér dan leerlingen van het mbo. Gert, Cobi, Mirjam en Johan blijzen ware specialisten in het praten over het zoeken, vinden en gevonden hebben van de ”ware Jacob”.

Vrijgezel

Gert is een kenner. Maar ook Mirjam heeft een aardige ‘reputatie’ opgebouwd. Na twee verkeringen is zij weer vrijgezel. Cobi heeft nog nooit aan de hand van en vriend gelopen. Maar over verliefdheid kan zij wel een boekje opendoen. Johan staat alleen. Letterlijk en figuurlijk. „Of ik wel eens verliefd ben geweest? Soms vind ik een meisje wel leuk, maar verliefdheid? Nee, dat is toch weer wat anders”.

Leuke schoenen

Meisjes praten urenlang over hun vlam. „Keek hij nu wel of keek hij nu niet? en „Zag je wat voor een mooie schoenen hij aan had”. Dat is het beeld dat jongens van hun vrouwelijke klasgenoten hebben, maar praten jongens wel eens met elkaar over hun gevoelens over het andere geslacht? Gert: „Vroeger niet. Zo rond de leeftijd van veertien of vijftien jaar schaamde je je ervoor. Nu ga je daar veel gemakkelijker mee om. Het hoort erbij”.

„Op die leeftijd praatten wij er juist het meest over”, vertelt Mirjam. „In mavo-2 was iedereen ver- liefd. Maar niet op die saaie pieten uit de klas. Dé jongen was toch minstens een paar jaar ouder. Dat was stoer”. Verliefdheid maakt volgens de jongeren een saaie dag spannend.

Ga je naar een jongen op zoek, of overkomt het je? Cobi: „Op zoek? Dat ben ik nog nooit geweest”. Gert: „Ik zat bij haar in de klas. Het gebeurde gewoon”. De overweldigende gevoelens rond de verliefdheid zijn volgens de scholieren niet te sturen. Je kunt er niets aan doen. Wél kun je kiezen of je verkering wilt of niet, dus of je met iemand verder gaat. Johan: „Daar komt meer bij kijken. Je let op of iemand bij je past, wat betreft de geloofsovertuiging bijvoorbeeld”. Cobi: „En heb je hetzelfde idee over de toekomst?” De interesses hoeven van de jongeren niet per se bij elkaar aan te sluiten. „Je kunt elkaar ook aanvullen…”, vindt Gert. Johan lacht: „Je vraagt niet bij het begin van de verkering: Hou jij van rummicub?”

Beetje serieus

Sommige jongeren willen verkering om de verkering. Niet omdat diegene nu zo geweldig is, maar om het feit dat hun vriendin ook een vriend heeft. Gert: „Die leeftijd ben ik nu voorbij”. De vier scholieren zijn 17, 18 en 19 jaar. Cobi: „Je kunt wel met iemand uitgaan, maar bij echte verkering ligt dat anders. Dan speel je met iemands gevoelens. Het moet wel een beetje serieus zijn”.

Moet je bij het aangaan van een verkering dan ook al met elkaar willen trouwen? Johan: „Dat is weer een stap verder”. Mirjam: „Je moet het wel in je achterhoofd hebben”. Cobi: „Je moet denken: Dit zou hem kunnen zijn”. Gert: „Na ongeveer een maand weet je het zeker. Hoe? Dat weet ik ook niet, je voelt het gewoon”. „De denk dat je pas wanneer je vaak met elkaar omgaat, erachter komt of het de ware is of niet”, zegt Cobi. Gert haakt erop in: „Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je eerst denkt de ware te hebben, maar dat dat later niet zo blijkt te zijn. Dat kan. Bij mij niet, hoor!”

De ware. Dat is enkelvoud. Zou het ook zo kunnen zijn dat er meer ”waren” op de wereld rondlopen? Johan: „Er is er volgens mij maar één die helemaal voor mij bestemd is. Wanneer er twee zouden zijn, krijg je natuurlijk problemen. Stel dat je gefrouwd ben en je komt nog een ”ware” tegen…”. Cobi: „Je gaat niet op zoek naar de ware. Wanneer je hem tegen bent gekomen, denk je: Dit is hem”. Enne… wanneer je die niet tegenkomt? „Tja, dan heb je een probleem”.

Op twee

„Soms is het volgens mij best moeilijk om een keuze te maken tussen twee”, denkt Cobi. Verliefd op twee jongens,- kan dat dan? Mirjam: „Dan zijn die verliefdheden wel heel verschillend. Op de ene kun je heel verliefd zijn én de andere leun je bijvoorbeeld heel erg vertrouwen. Terwijl je ze alletwee graag mag. Dat is moeilijk”. Johan: „Op twee verliefd, volgens mij kan dat niet. Dat laat je dan gewoon niet toe. Je kunt er wel twee leuk vinden”.

Krijg je of neem je verkering? Cobi: „Pfoe. Dat is moeilijk. Ik denk dat je het krijgt”. Gert: „Als je zegt: ik neem, dan lijkt het net of je iets pakt. Hebbes!” Dan kom je volgens de jongeren uit bij het gebed. Dat is volgens hen bij het aangaan van een verkering van levensbelang. „Wanneer je maar wat aanrommelt, gaat het geheid mis”. Ook, of misschien wel juist in deze zaken mag je God om hulp vragen.

Nooit ontmoet

Er blijken veel problemen te zijn rond verkering en verliefdheid.

Wat moet je bijvoorbeeld doen wanneer je de jongen of het meisje van je dromen nooit ontmoet? Gert kent zo iemand. „Dat meisje is al jaren gek op die knul, maar ze komt hem nooit zomaar ergens tegen. Hij zit niet bij haar op school, niet op vereniging. Dat is dan echt moeilijk”. Cobi: „Je moet toch proberen om contact te krijgen. Bijvoorbeeld door elke avond even langs te fietsen”.

En verliefd op een leraar of lerares? Cobi: „Ja, dat heb ik wel eens gehoord. Er kwam een nieuwe docent op school en iedereen was meteen verliefd. Dus het zou kunnen”. Johan: „Dat leeftijdsverschil is dan toch veel te groot…”. „Dat moet je niet direct zeggen”, vindt Gert. „Mijn vader gaf les op een havo/vwo terwijl mijn moeder in dat gebouw de pabo volgde. Ze schelen zeven jaar in leeftijd”.

Cobi: „Ze zeggen dat iedereen een tijd krijgt dat je verliefd wordt op oudere, getrouwde mannen. Dat zal wel. Ik heb het nog nooit gehad. Wie dat zeggen? Ja, dat hoor je gewoon van mensen”. Johan: „Ik kan me er totaal niets bij voorstellen. Dat heeft toch geen toekomst? Daar ga je toch niet mee door?” Cobi: „Je kunt wel verliefd zijn, maar daar moet je dan wel tegen vechten”.

Eerste contact

Een meisje kan volgens de jongeren best vriendschap hebben met een jongen zonder dat dat uitloopt op vaste verkering. Of andersom natuurlijk. Johan: „Als je elkaar goed ligt, dan kun je heel veel van elkaar hebben. Dan moet je wel eerlijk en open zijn”. Volgens Cobi praat je dan over andere dingen. Johan is het daar niet echt mee eens.

Het is vaak een groot probleem om het eerste contact te krijgen. Je bent verliefd. Al een hele tijd. Maar je wilt iemand beter leren kennen. Hoe pakje dat volgens de jongeren aan? Allereerst zijn de meisjes het erover eens dat dat de taak van de jongen is. Zeker het ”vragen” laten ze liever aan hen over. Gert: „Bij ons was dat totaal geen probleem. We liepen steeds vaker met elkaar mee. Toen zijn we een keer met z’n vieren uitgegaan. En later natuurlijk met z’n tweeën”.

Afwachten?

Maar bij vele anderen gaat het op een andere manier. Moet je naar iemand toestappen met de mededeling Hé, ik ben verliefd op jou! Johan: „Dat is wel de beste methode”. Cobi: „Misschien is dat zo, maar ik zou het zelf nooit zo doen. Dan ben ik bang dat ik afga…”.

Gert: „Ik denk dat je eerst moet afwachten hoe iemand reageert”. Mirjam: „Je moet laten merken dat je diegene leuk vindt”. Gert: „Naast hem of, haar gaan zitten”. Het allerbelangrijkste is daarbij volgens de jongeren om interesse te tonen. Vragen wat-ie gedaan heeft en daar later op terugkomen. Eventueel kun je volgens Johan vragen of hij of zij een keer mee uitgaat. En wanneer de persoon in kwestie na lange tijd nog totaal niets laat merken? Johan: „Dan moet je denk ik accepteren dat het niets zal worden”. Gert: „Je kunt ook altijd nog navraag doen bij vrienden of vriendinnen. Want waar het hart vol van is…”.

Natuurlijk zijn lang niet alle ups en downs van de verliefdheid aan de orde geweest Zit je nog ergens mee, of wil je iets kwijt? Schrijf genist. Wij gaan dan op zoek naar een deskundige die je vraag op Magneet kan beantwoorden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

VERLIEFDHEID maakt een saaie dag spannend

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken