Peper wil bemiddeling in conflict-Brinkman
Ondernemingsraad: Hij moet gewoon weg
ROTTERDAM - Burgemeester Peper van Rotterdam doet een dringend beroep op politiebonden en ondernemingsraad (OR) om onder leiding van de plaatsvervangend korpsbeheerder, burgemeester Jansen van Krimpen aan den IJssel, te zoeken naar een uitweg in liet conflict-Brinkman. „Een oplossingsgerichte houding van alle betrokken partijen is nu meer dan ooit van belang om de verhoudingen te normaliseren”, aldus Peper.
OR-voorzitter K. Notenboom reageerde gisteravond onmiddellijk afwijzend. „Wij willen overal over praten, maar niet over de positie van Brinkman. Hij moet gewoon weg”. De afdeling Rotterdam van de Nederlandse Politiebond (NPB), de grootste bond, voelt wel voor een gesprek. „Zeker omdat Jansen met concrete voorstellen komt en ook wil kijken naar de stijl van leidinggeven van Brinkman”.
Volgens de bonden en de OR is Brinkman verantwoordelijk voor de desintegratie van het korps. „Hij is niet staat geweest leiding te geven en te motiveren waardoor de verhoudingen onherstelbaar zijn verstoord”. Brinkman lijdt aan een gebrek aan „vakinhoudelijke visie”. Volgens de voorzitter van de Rotterdamse afdeling van de Nederlandse Politiebond NPB, K. de Neef, had het er niets mee te maken dat Brinkman een ex-legerchef was, al had zijn benoeming in oktober vorig jaar wel kwaad bloed gezet bij bonden en OR, maar hij miste „achtergrondkennis van de politionele vaardigheden”.
Onder vuur
Door de harde kritiek dreigt na zeven maanden echter een einde te komen aan de carrière van ex-legergeneraal Brinkman, de eerste korpschef in Nederland die niet uit politiekringen kwam. Hij werd benoemd door minister Dijkstal van binnenlandse zaken, nadat burgemeester Peper te kennen had gegeven dat een buitenstaander het korps moest leiden, bijvoorbeeld „iemand uit het leger”.
Brinkman kwam al snel onder vuur te liggen, toen hij zijn plannen ontvouwde om de elf districten in het Rijnmondgebied strakker aan te sturen vanuit de korpsleiding. Volgens Brinkman is het beleid van zijn voorganger Hessing om de politiezorg dichter bij de burgers te brengen doorgeschoten in een eilandjesgeest van de districten.
„Crisisoverleg” tussen korpsbeheerder Peper, de bonden en de OR de afgelopen dagen haalde niets uit. De raad en de bonden vinden nu dat minister Dijkstal moet ingrijpen, en desnoods een oplossing moet forceren. Die wilde gisteren nog niet reageren en eerst zien of men er in Rotterdam zelf uit kan komen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's