Unilever ziet kwartaalwinst sterk stijgen
Pastareclame drukt resultaat VS
ROTTERDAM - De kwartaalwinst van Unilever (zeep, voeding, ijs) is sterk gestegen. In guldens uitgedrukt was er bij gemiddelde wisselkoersen sprake van een toename met 11 procent tot 898 miljoen, zo is vanmorgen bekendgemaakt. Met name de bedrijven in Europa hebben hieraan bijgedragen. Lu Amerika had het concern te kampen met hoge reclamekosten.
Wisselkoersen hebben een groot effect op het resultaat van Unilever. Als de kwartaalwinst wordt uitgedrukt in Britse ponden is er sprake van een daling met 8 procent, in dollars komt de teruggang neer op 2 procent. Uitgaande van, vergeleken met vorig jaar, gelijkblijvende valutaverhoudingen komt het kwartaalresultaat voor bijzondere posten en voor belastingen uit op 1732 miljoen, een toename van 16 procent. De omzet in constante koersen steeg met 5 procent tot 20,9 miljard gulden.
Saneringen
Volgens de raad van bestuur van Unilever is de winststijging vooral te danken aan de gang van zaken in Europa. De bedrijfswinst in deze regio schoot omhoog van 666 naar 942 miljoen gulden. Dat is vooral te danken aan de sectoren voedingsmiddelen en persoonlijke verzorging en aan het effect van in gang gezette reorganisaties en saneringen in het productenassortiment. De omzet nam in het eerste kwartaal „iets” toe.
Unilever is al enkele jaren bezig met het saneren van de Europese bedrijven. Dat is niet zonder gevolgen gebleven. De divisie Europa behoort inmiddels samen met de tak in Latijns-Amerika tot de best renderende afdelingen binnen het concern. Unilever blijft de komende jaren rigoureus reorganiseren in Europa. De oude situatie waarbij elk land zijn eigen ijs- of wasmiddelenfabriek had, verdwijnt langzaam uit beeld. De kleine fabrieken gaan dicht, terwijl de grote eenheden gaan produceren van meer landen.
Het overgrote deel van de in dit kwartaal genomen reorganisatielasten is bestemd voor Europa. Unilever denkt dat het nog een reeks van jaren nodig is om jaarlijks 600 tot 700 miljoen gulden voor Europa uit te trekken.
In Noord-Amerika was er sprake van een winstdaling met maar liefst 11 procent, terwijl tegelijkertijd de omzet met 10 procent toenam. Unilever schrijft dat toe aan „een wat langzame start na een sterk laatste kwartaal in 1996”, vooral in de sectoren voedingsmiddelen en luxe toiletartikelen. Het concern gaf veel geld uit voor reclamecampagnes, die nodig waren om de felle concurrentie bij de verkoop van pastasauzen te weerstaan. Ook op het gebied van persoonlijke verzorging was de concurrentie sterk.
Er waren ook positieve punten in de VS. „De wasmiddelen zijn twee jaar geleden opnieuw in de markt gezet en dat heeft een positief effect gehad”, zegt een woordvoerder van Unilever. Ook werd terrein veroverd in de margarinebranche, waardoor het concern marktleider werd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's