Irak bereidde genocide voor tegen Koerden
Ooms: VN-inspectie ontdoken
NEW YORK (ANP) - Irak heeft in het geheim een volkerenmoord met behulp van biologische wapens tegen de Koerden voorbereid. Dat zegt dr. K. Ooms, Nederlands lid van Unscom, de VN-commissie die toezicht houdt op de ontwapening van Irak.
De commissie vermoedt dat Irak verboden wapens en kennis overbrengt naar Sudan om zich aan VN-inspectie te onttrekken. De VN-inspecteurs vermoeden dat Iraakse wetenschappers in Sudan hun werk voortzetten om wapens voor massavernietiging te maken voor later, als Irak niet langer onder VN-controle zal staan. „Er is een duidelijke parallel met Duitsland na de Eerste Wereldoorlog”, zegt Ooms.
De Duitsers moesten op grond van het verdrag van Versailles in 1919 ontwapenen. Zij verscheepten hun chemische wapenarsenaal naar de Sowjet-Unie en zetten daar een aantal militaire werkzaamheden onder valse voorwendsels voort. Volgens Ooms heeft Irak de VN-inspecteurs doen geloven dat het alle Scudraketten voor de middenlange afstand vernietigd heeft. Maar in werkelijkheid hebben ze een aantal nep-Scudraketten vernietigd en nog zeker zes tot twaalf Scuds achtergehouden.
Ook op het gebied van biologische wapens is het misleiding troef. Irak heeft eerst ontkend dat het over biologische wapens beschikte en later gezegd dat het alle biologische wapens eenzijdig heeft vernietigd. De commissie gelooft dat Irak antrax, botuline, toxine en aflatoxine heeft geproduceerd, en is er niet zeker van dat het land al die materie inderdaad heeft vernietigd.
Verontrustend
Vooral de ontwikkeling van aflatoxinen noemt Ooms een verontrustende zaak. „Aflatoxine veroorzaakt na vijf of zes jaar massaal dodelijke leverkanker. Het heeft vanwege de tijdsduur geen enkele militaire betekenis. De conclusie kan daarom alleen maar zijn dat de Irakezen aflatoxine als genocidewapen tegen de Koerdische bevolking hebben ontwikkeld”.
Het is voor de VN-commissie heel moeilijk na te gaan of Irak werkelijk alle materie voor biologische wapens heeft vernietigd. Ooms: „Het gaat om heel kleine hoeveelheden. Wij zoeken documenten die zouden bevestigen dat zij hun voorraden hebben vernietigd. Maar wij weten ook dat de Iraki’s dat soort documenten vervalsen”.
Een tijd lang heeft Irak op een aantal gebieden redelijk goed met de inspecteurs samengewerkt, maar daarin lijkt nu weer een kentering te komen. Ooms: „Het komt nu regelmatig voor dat Iraakse begeleiders van de inspecteurs zich verslapen of een verkeerde datum in hun agenda zetten. Dat zijn speldenprikjes om te testen hoe ver ze kunnen gaan”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 5 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's