Geen akkoord over studenten-OV-kaart
Ritzen wil uitgaven beperken tot 400 miljoen
RIJSWIJK (ANP) - Minister Ritzen (Onderwijs) en de openbaarvervoerbedrijven hebben hun onderhandelingen over de OV-kaart voor studenten afgebroken. Zij konden het gisteren niet eens worden over een nieuwe kaart.
Afgesproken is dat Ritzen teruggaat naar het kabinet. De bewindsman wil veel minder geld uitgeven voor de nieuwe kaart, die de huidige week/weekeindekaart moet vervangen. Het verschil tussen zijn bod en de eis van de OV-bedrljven bedroeg onlangs 80 miljoen gulden. Toch werd niet uitgesloten dat partijen gisteren overeenstemming zouden bereiken.
Volgens een woordvoerder van de OV-bedrijven was er sprake van „een hard en moeizaam gesprek”. Ritzen geeft jaarlijks 900 miljoen gulden uit aan de kaart en wil dit terugbrengen tot 400 miljoen. De OV-bedrijven vinden dit te weinig, maar beschouwen de studenten commercieel wel als een aantrekkelijke groep reizigers, met name voor de langere termijn.
Studenten kunnen nu nog kiezen tussen een weekkaart en een weekeindekaart. Ritzen wil die keuze schrappen omdat slechts weinig studenten de goedkopere weekeindekaart kiezen. Thuiswonende studenten krijgen daarom voortaan verplicht een weekkaart, en studenten op kamers een weekeindekaart. De nieuwe kaart wordt in november 1998 ingevoerd. De huidige OV-kaart is een combinatie van gratis reizen en reizen tegen een gereduceerd tarief.
Protest
Tegen de versobering van de kaart is veel protest gerezen. Studenten hebben diverse acties op touw staan. In Amsterdam bezetten zij onlangs de tramrails bij het treinstation Zuid/WTC.
„De OV-jaarkaart voor studenten kan net zo goed verdwijnen als minister Ritzen van onderwijs niets beters kan bieden dan de sterk versoberde kaart die hij nu wil introduceren”, zo zei prof. dr. E. Bleuraink, voorzitter van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, gisteren.
„Minister Ritzen had met de studenten moeten overleggen over de beperking. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, krijgen studenten de kaart namelijk niet voor niets. Toen hij de OV-jaarkaart voor studenten introduceerde, konden zij nog zeven dagen per week onbeperkt reizen”, zegt Bleumink. „Hun beurs ging in ruil daarvoor wel met duizend gulden per jaar omlaag. Nu vindt Ritzen de OV-kaart te duur en versobert hij die. Maar de studenten betalen nog wel steeds die duizend gulden per jaar. Daarom zou hij dit ook met de studentenbonden moeten overleggen en niet alleen met de vervoersmaatschappijen waarmee hij nu onderhandelt”.
Afschaffen
Bleumink wijst erop dat het voor de universiteit en de studenten vervelende gevolgen heeft als ze niet meer kunnen kiezen wat voor kaart ze willen. „Wij hebben bijvoorbeeld studenten die in Deventer stage lopen. Die moeten dus doordeweeks veel reizen en hebben niets aan zo’n weekeindekaart. Als de regering er geen geld voor over heeft, moet ze die OV-kaart maar afschaffen en de studenten hun geld teruggeven zodat ze zelf hun vervoer kunnen regelen”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's