Vernietiging van jonge biggetjes gaat door
Van Aartsen houdt fokverbod achter de hand
DEN HAAG - Minister Van Aartsen van landbouw zal volgende week een begin maken met de massale vernietiging van jonge biggen om de overvolle varkensschuren in Zuid-Nederland te ontlasten. Dat bleek woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Oppositiepartijen CDA en SGP verzetten zich tegen de maatregel, de VVD is zeer kritisch. Van Aartsen wil op dit moment nog geen selectief fokverbod instellen, maar hij houdt deze maatregel wel serieus in beraad.
Met het doden van 50.000 jonge biggen door middel van een gifinjectie zal volgende week worden begonnen. Boeren zijn niet verplicht om aan het project deel te nemen, maar de overvolle stallen maken het aannemelijk dat het merendeel van hen wel zal bewilligen. Het risico is bovendien groot dat boeren in een later stadium geen vergoeding meer krijgen als oudere varkens alsnog moeten worden afgemaakt.
Welzijnsproblemen
Van Aartsen gaf woensdag niet toe aan de druk van CDA, SGP en in mindere mate VVD om de leeftijdsgrens voor het opkopen en vernietigen van biggen op tenminste drie weken te stellen. De minister houdt vast aan een leeftijd van drie tot zeventien dagen. Omdat de melkproductie van het moederdier drie weken na de worp op haar hoogtepunt is, is de bewindsman ertegen om juist vanaf dat tijdstip de biggen bij de zeug weg te halen. Volgens hem geeft dit grote welzijnsproblemen.
Van Aartsen noemde het vernietigen van de biggen „echt een noodmaatregel, die ik liever niet had genomen”. De minister ziet echter geen andere mogelijkheid om de overvolle varkensstallen te ontlasten. Op dit moment worden varkens pas afgemaakt als ze 25 kilo zijn. Door een aantal weken lang ook piepjonge biggen te vernietigen, wordt het beslag op de destructiecapaciteit verminderd met een factor tien, zo hield de minister de Kamer voor.
De PvdA’er Huys diende woensdag samen met GroenLinks een motie in waarin hij vroeg om een selectief fokverbod. Dit houdt in dat varkenshouders in de gesloten gebieden voorlopig niet meer mogen inseraineren. Van Aartsen vindt het op dit moment nog te vroeg voor zo’n ingrijpende maatregel, maar hij sluit niet uit dat hij tot een fokverbod zal overgaan zodra blijkt dat de pestepidemie langer gaat duren dan tot september. Deze maand moet daarover duidelijkheid komen. Huys voegde aan zijn voorstel een dreigement toe: „Als het er toch op uitdraait dat we in september biggen gaan vernietigen van zeugen die nu geïnsemineerd zijn, dan hebt u een groot probleem met de PvdA-fractie”.
Inblikken
Het voorstel van RPF-woordvoerder Stellingwerf, die daarin gesteund werd door Van der Vlies (SGP), om boeren die vrijwillig stoppen met fokken ook een vergoeding te geven, werd door de minister afgewezen op grond van „moeilijke uitvoerbaarheid”.
Van het inblikken van vlees verwacht Van Aartsen weinig heil. De christen-democratische europarlementariërs Sonneveld en Böge hebben recent op deze mogelijkheid gewezen. Volgens Van Aartsen is het ingeblikte vlees met een zogenaamd kruisstempel echter moeilijk verkoopbaar. De Belgische situatie van ruim vijf jaar geleden heeft dat volgens hem bewezen. Ook tijdens de uitbraak van blaasjesziekte in Nederland in 1991 bleek dat dit soort vlees onverkoopbaar is, zodat inblikken, aldus de bewindsman, „neerkomt op uitgestelde destructie”.
Het Productschap Vee en Vlees heeft voorgesteld het varkensvlees van gezonde dieren in het Zuid-Nederlands pestgebied in de toekomst als voedselhulp naar de Derde Wereld te sturen. De overheid zou dan moeten opdraaien voor de extra kosten, zo’n twee kwartjes per kilo, bijvoorbeeld in het kader van ontwikkelingshulp, aldus PVV-voorzitter Tazelaar.
Nieuwe gevallen
Het aantal gevallen van pest in Brabant is gestegen naar 164. De nieuwe bedrijven waar de ziekte is uitgebroken bevinden zich allemaal in de omgeving van Boekei. Alle varkens worden geruimd. In totaal gaat het bij de tien bedrijven om 14.000 dieren. Sommige varkenshouderijen hggen aan de randen van het oude besmettingsgebied. In die gevallen wordt bekeken of in omliggende bedrijven dieren preventief moeten worden afgemaakt.
De vestiging van slachterij en vleesverwerkend bedrijf Dumeco in Boxtel moet volgende week sluiten. Het bedrijf ligt in een gebied waar na het uitbreken van varkenspest in Best dinsdag een vervoerverbod voor varkens geldt. De directie zal voor de tweehonderd medewerkers van het bedrijf bij het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid een verzoek tot werktijdverkorting indienen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's