Bekijk het origineel

Ruim 2400 doden bij zware aardbeving Iran

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ruim 2400 doden bij zware aardbeving Iran

Zo’n 150 dorpen in puinhopen veranderd

3 minuten leestijd

TEHERAN (AFP/DPA/RTR/ANP) - Een verwoestende aardbeving heeft zaterdag in tiet oosten van Iran ruim 2400 mensen het leven gekost. Volgens het Iraanse persbureau IRNA zijn er 6000 gewonden. Reddingswerkers graven tussen de puinhopen van ingestorte dorpen naar overlevenden en slachtoffers.

Het epicentrum van de beving lag 370 kilometer ten zuidoosten van de stad Mashhad in het grensgebied met Afghanistan. De meeste doden, ongeveer 2000, vielen in dorpen in de omgeving van de stad Qaen. Bijna vierhonderd mensen in de stad Birjand kwamen om. Ook in Mashad, met twee miljoen inwoners de tweede stad van Iran, was de beving goed te voelen.

De Iraanse steden Ardabil en Nir, in het noordwesten van het land, zijn vanochtend opnieuw getroffen door een aardbeving. IRNA meldde niets over slachtoffers of schade na de beving, die een kracht van 4,8 op de schaal van Richter had.

Volgens de Iraanse televisie zijn alle 150 dorpen in het dunbevolkte gebied tussen Qaen en Birjan in puinhopen veranderd. Tienduizend huizen stortten in. Elektriciteit en watervoorziening zijn uitgevallen. Qaen en Birjan liepen grote schade op. Minister van binnenlandse zaken Besharati schatte de schade op minstens 200 miljard rial (120 miljoen gulden). De aardbeving, met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter, vond zaterdag kort na de middag plaats. Na de krachtige beving zijn in het gebied nog zeker 130 naschokken waargenomen, met krachten tussen de de 2,8 en 5,5. Het is de ergste aardbeving sinds 1990, toen in het noordwesten van het land bijna 40.000 doden vielen.

Tentjes

De hulpverlening is inmiddels goed op gang gekomen. Onder de getroffen bevolking zijn duizenden tenten uitgedeeld. Uitrusting voor drie veldhospitalen is onderweg naar het getroffen gebied, waar artsen de zwaarstgewonden hielpen in een provisorisch ingerichte noodkliniek in een sporthal in Qaen. De verzorging van de slachtoffers is moeilijk doordat elektriciteit en water zijn uitgevallen.

Bij de reddingswerkzaamheden zijn honderden hulpverleners met voertuigen en een aantal helikopters ingezet. Hulpgoederen worden met transportvliegtuigen naar de getroffen plaatsen gebracht. Iran heeft de internationale gemeenschap om steun gevraagd. Frankrijk stuurde gisteren een vliegtuig met 39 ton hulpgoederen.

Duitsland is ook bereid te helpen, evenals de VS. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat eerst het Rode Kruis en de Rode Halve Maan een schatting moeten maken van de schade. Er is grote behoefte aan gespecialiseerde artsen, bloed, medicijnen, kookgerei en melkpoeder, aldus de Iraanse autoriteiten.

Ook in Afghanistan beefde de aarde, maar het aantal slachtoffers lijkt beperkt te zijn gebleven. Er zou wel aanzienlijke schade zijn, maar nog niet duidelijk is hoe groot die is. Volgens het Internationale Rode Kruis verloren in de stad Herat vijf mensen het leven toen een muur van een ziekenhuis instortte.

Geen hulpgoederen

Het Nederlandse Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen sturen geen hulpgoederen of medische teams naar het door de aardbeving getroffen gebied in Iran. „De ervaring leert dat de Iraniërs het goed zelf afkunnen”, aldus een woordvoerder van AzG gisteren. „Tegen de tijd dat wij ter plekke zijn, is de ergste nood al gelenigd”.

Het Rode Kruis maakt wel 50.000 gulden over, waarmee zijn zusterorganisatie De Rode Halve Maan in Iran zelf voedsel en dekens kan kopen. De Rode Halve Maan kan eenzelfde bedrag tegemoet zien van de stichting Mensen in Nood. Ook de Nederlandse regering zal zeker een bijdrage leveren, aldus een woordvoerder van Ontwikkelingssamenwerking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 mei 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ruim 2400 doden bij zware aardbeving Iran

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 mei 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken