D66’er wil college Lisse op het matje roepen
„Te weinig info over verkoop aan Mens”
LISSE - D66-raadslid C. Verbuig van Lisse is van plan het college van B en W ter verantwoording te roepen. Verburg zegt dit te doen omdat hij zich niet aan de indruk kan onttrekken dat het college hem onvolledig en misschien zelfs onjuist heeft geïnformeerd over de verkoop van het Reigersbos en het bouwen van van een landhuis in dat bos.
Het raadslid neemt de zaak zeer hoog op en wil duidelijke antwoorden van het college. Ook heeft hij het voornemen kenbaar gemaakt, als die antwoorden niet duidelijk genoeg zijn, de vertrouwenskwestie te stellen. „Ik stoor me enorm aan het optreden van het college in deze kwestie. Het college en de meerderheid van de raad willen er wel mee instemmen, mits de nieuwe eigenaar zich houdt aan een beheersplan voor het kwetsbare natuurgebied rond dat huis. Om dat plan zeker te stellen heeft de gemeente het beheersplan door middel van een zogenaamd ”kettingbeding” in de koopakte laten opnemen. „Bij het kadaster ontdekte ik echter dat degene waarmee de onderhandelingen over dat beheersplan werden gevoerd, allang niet meer de eigenaar van de grond is. Op 1 april werd de akte bij de notaris gepasseerd en nog diezelfde dag werd de grond voor precies dezelfde prijs doorverkocht aan plaatselijke makelaar Harry Mens. Het geeft me een wat merkwaardig gevoel dat de eerste eigenaar zijn bezit nog diezelfde dag overdoet aan Mens. Wat zit daar nu achter? En wat zijn de gemaakte afspraken nu nog waard?”
Verburg zegt verder dat het hem niet lekker zit dat het college geen actie heeft ondernomen toen in het dorp de geruchten de kop opstaken dat het perceel door Mens was gekocht. „Als raadslid krijg je zo niet de informatie waar je recht op hebt”.
Daar moet je dan dus zelf achteraan en bovendien kreeg ik het gevoel dat ik vanuit het gemeentehuis werd tegengewerkt. Zo heb ik diverse keren moeten vragen om het desbetreffende kadastrale nummer. En toen ik dat eenmaal had, bleek dit een verkeerd nummer te zijn”.
Wethouder D. Stapel (tevens loco-burgemeester) vindt de bezorgdheid van Verburg niet terecht en de mededeling dat hij bepaalde stappen zal ondernemen wat voorbarig. „Het doorverkopen van het landhuis heeft geen enkel gevolg. De garanties die er zijn voor het natuurgebied gelden ook voor de nieuwe eigenaar. Het kettingbeding staat daarvoor borg. En wat die foute kadastrale nummers betreft: Die waren niet fout, maar wij hadden toen nog andere nummers. Om daaruit de conclusie te trekken dat je wordt tegengewerkt, gaat me te ver. Het nummer dat het kadaster gebruikt, was bij ons nog nog niet doorgevoerd, omdat de kaarten namelijk eenmaal per jaar worden bijgewerkt. En dat was dus nog niet aan de orde geweest”, aldus Stapel, die de boosheid van Verburg over het niet nagaan of er een andere koper in beeld was eveneens onterecht vindt.
„Dat waren geruchten en ik ga niet op geruchten af. Bovendien doet het veranderen van eigenaar niets af aan het feit dat de verantwoordelijkheden zoals die in het beheersplan zijn vastgelegd, onveranderd geldig blijven”.
Niets aan de hand
Wat de bezorgdheid van Verburg over het commissariaat van de burgemeester betreft, zegt Stapel dat deze daarover tekst en uitleg heeft gegeven tijdens de besloten vergadering van de commissie algemeen bestuurlijke zaken. „Er is niets aan de hand en de burgemeester heeft de garantie gekregen dat het bedrijf niet in Lisse actief zal zijn zolang hij burgemeester is. De kans op belangenverstrengeling is daarmee nihil”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's