Bekijk het origineel

President Jeltsin wil hervorming woonlasten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

President Jeltsin wil hervorming woonlasten

Poging om begroting sluitend te krijgen

2 minuten leestijd

MOSKOU (AP) - Om de kwakkelende Russische economie nieuw leven in te blazen en de begroting sluitend te krijgen heeft de Russische president Boris Jeltsin gisteren opgeroepen de subsidies op woonlasten deels af te schaffen. Ook kondigde de president nieuwe stappen aan in de strijd tegen de corruptie.

Het kabinet onder leiding van vice-premier Boris Nemtsov heeft een plan gemaakt om de traditioneel lage huren en de gesubsidieerde elektticiteits-, gas-en watertarieven stapsgewijs te verhogen, om zo een einde te maken aan de immense staatssubsidies. „Het probleem is acuut geworden”, zei Jeltsin tijdens een bijeenkomst waar de plannen werden besproken.

Hij zei dat de regering, die zeer krap bij kas zit, het zich niet langer kan veroorloven de jaarlijkse 119 biljoen roebel (39,9 miljard gulden) aan woonsubsidies te betalen. De subsidies maken ongeveer eenderde van de begrotingen van lokale overheden uit. „Deze fondsen worden ineffectief en onredelijk verdeeld”, zei Jeltsin.

De Russische overheid loopt maanden achter met het betalen van lonen en pensioenen. Jeltsin heeft herhaaldelijk beloofd het probleem op te lossen, maar is daar nog steeds niet in geslaagd.

Sociale revolutie

Volgens het plan van Nemtsov moet vanaf 2003 het volle bedrag voor de woonlasten worden betaald, nu is dat iets meer dan een kwart. Maar critici van het plan, zoals de invloedrijke Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov, pleiten voor een minder rigoureuze aanpak, omdat een snelle stijging van de prijzen onder de toch al verarmde Russen tot een sociale revolutie zou kunnen leiden.

Jeltsin leek zich bij de critici aan te sluiten.en riep het kabinet op de hervormingen zo uit te voeren, dat de armen er niet door geraakt worden, „maar er alleen van profiteren”. Jeltsin prees Loezjkov voor de manier waarop die de Moskouse woningdienst heeft gestroomlijnd en stelde voor de bijna negentig Russische regio’s de vrijheid te geven om de woninghervorming zelf gestalte te geven.

Na de bijeenkomst deden Nemtsov en Loezjkov op een persconferentie pogingen om hun meningsverschillen weg te poetsen. „Het is verkeerd de hervormingen uitsluitend te interpreteren als een prijsverhoging”, stelde Nemtsov, omdat het er vooral om gaat de kosten van de lokale overheden te verlagen door concurrentie in woningsector toe te staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 mei 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

President Jeltsin wil hervorming woonlasten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 mei 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken