FNV-bond wil sociale heffing bij overnames
VELDHOVEN (ANP) - Een bedrijf dat een andere onderneming overneemt, moet een kwart van de loonsom storten in een sociaal fonds.
Als na tien jaar blijkt dat de overname goed voor de werkgelegenheid is geweest, kan het moederbedrijf het geld terug krijgen. Als in die jaren de werkgelegenheid afneemt, vloeit het geld naar de sociale fondsen.
Dit besloot het congres van de Voedingsbond FNV gisteren tegen de zin van het hoofdbestuur. De indieners van het voorstel willen met de sociale heffing voorkomen dat ondernemingen een bedrijf kopen, saneren met het sociale zekerheidsstelsel als vangnet en de winst in hun eigen zak steken.
„De kosten van reorganisaties komen grotendeels ten laste van de Nederlandse samenleving, ww, bijstand, enzovoorts. De baten komen ten goede aan de ondernemingen”, stellen de indieners. Zij baseren zich op ervaringen bij Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven.
Het bestuur raadde het voorstel af. Het zou buitenlandse investeerders afschrikken om in Nederland activiteiten te ontplooien. De vakbondstop heeft er meer vertrouwen in om in overleg met bedrijven afspraken te maken om werkgelegenheid binnen of buiten een onderneming te behouden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's