Machtig pinksterteken
„En er geschiedde haastelijk uit de hemel een geluid, gelijk als van een geweldige, gedreven wind” Handelingen 2:2a
De komende dagen worden we weer bepaald bij het heilsfeit van Pinksteren. Vaak het heilsfeit dat het minst de aandacht trekt Er is onder ons in de regel veel meer aandacht voor Kerst of Pasen. En toch is Pinksteren van het allergrootste belang. Immers, hoe zouden wij kunnen delen in het werk van Christus zonder de Heilige Geest, Die op Pinksteren is uitgestort? Het is Immers de Heilige Geest, Die in zondaarsharten plaatsmaakt voor Christus en Zijn werk aan het hart toepast Die Geest is op Pinksteren uitgestort op grond van de verdiensten van Christus en Hij is het Die verloren zondaren leidt tot Christus. Zonder Pinksteren, zonder de Geest zullen wij nooit de zalige vrucht kunnen genieten van het werk van de Zalilgmaker.
Was de Heilige Geest er dan niet onder het Oude Testament? jawel, ook onder het Oude Verbond werkte die Geest Pinksteren is echter het begin van een nieuwe genadebedeling. Onder het Oude Testament werkte de Heilige Geest alleen onder Israël, maar na Pinksteren ging die Geest Zijn loop beginnen onder alle volkeren. De apostelen spraken met andere talen van de grote werken Gods. Onder het Oude Verbond werkte de Geest van bovenaf, maar onder de nieuwe bedeling is de gemeente Gods geworden tot tempel van de Geest nu werkt Hij van binnenuit
In het verband van onze tekst lezen wij hoe de komst van de Geest is voorafgegaan door machtige tekenen. Tekenen die ons tonen wat het werk van de Heilige Geest inhoudt Allereerst is er het teken van die geweldige, gedreven wind, waar wij nu nader op gaan letten. Letterlijk staat er eigenlijk: een meeslepend, geweldig waaien. Wij hebben dus te denken aan een machtige stormwind, een orkaan. Op verschillende plaatsen in de Schrift is de stormwind een symbool van Gods heerlijkheid. Daarbij betekent het Hebreeuwse woord voor geest ook adem of wind. Het geluid van die geweldige wind past dan ook uitstekend bij de uitstorting van de Heilige Geest Die Geest is in Zijn werk als een stormwind.
Allereerst wijst dat op de onwederstandelijke kracht van die Geest Als de Heilige Geest werkt zal niemand dat kunnen keren. Dan moet de grootste vijand vallen. Dan wordt de hardste zondaar stukgebroken. Alle verzet alle opstand en tegenstand wordt door de Geest weggeblazen. Wat een wonder! Daarom kunt u nog zalig worden. Daarom kan het voor de meest wederspannige. Smeek dan om de stormwind des Geestes in uw hart te mogen kennen.
Dit teken predikt ons ook de bewaring van Gods kerk in de strijd. Er zijn machtige doodsvijanden, die niet ophouden de gemeente Gods aan te vechten. Daar is de duivel met zijn list en geweld. Daar is de wereld met haar geraffineerde verleidingen. Daar is vooral ook de grootste vijand, die van binnen zit namelijk ons eigen weerbarstige zondaarsbestaan. Gods kinderen vrezen zo vaak om te komen in de strijd. Maar weet tegen die stormwind des Geestes houdt geen vijand het uit Alle vijanden worden daardoor weggeblazen. Daarom komt de kerk des Heeren thuis. Er is een Koning in de hemel, Die Zijn gemeente beschut en bewaard bij de verworven verlossing. Er Is een Geest Die met Zijn onwederstandelijke kracht de kerk niet verlaten zal.
Om niet meer te noemen, het beeld van die geweldige wind predikt ons ook de vrijmacht van het werk van de Geest Daarover sprak Jezus reeds tot Nicodemus in de nacht in absolute vrijmacht werkt de Geest Voor ons niet te doorgronden, niet na te rekenen en te verklaren. De zondaar die door de Geest wordt overwonnen, kan zichzelf dan ook niet verklaren en zegt met Rebekka: Hoe ben ik aldus?
In Zijn vrijmacht gaat de Geest naar Gods welbehagen soms rechtzinnige kerkmensen voorbij en maakt Hij toonbeelden van goddeloosheid tot toonbeelden van genade. In Zijn vrijmacht blaast Hij alle gronden weg bulten Christus, maar werkt Hij ook in het hart op Jezus aan, zodat de schuldige zondaar geen rust kan vinden dan alleen in de Zaligmaker. Want wij zullen altijd moeten vasthouden dat die Geest werkt in goddelijke vrijmacht maar dan toch zo, dat de verloren zondaar uit al zijn eigen schuilhoeken wordt gejaagd en wordt heengedreven naar Christus, om de dood in zichzelf over te houden, maar het leven bulten zichzelf in Christus alleen. De Geest is gekomen om Christus te verheerlijken. Daar is Hij op uit Daar werkt Hij naar toe. Dat is Zijn heerlijkste werk. En wanneer Christus wordt verheerlijkt wordt de Vader verheerlijkt ja zal de drie-enige God al de eer ontvangen van de zaligheid van zondaren.
Kennen wij in ons leven iets van die stormwind van de Pinkstergeest? Hoe kunnen we dat weten? Wel, dan is er een ogenblik gekomen dat wij het van God moesten en mochten verliezen en met Saulus van Tarsen uitriepen: Wat wilt Gij dat ik doen zal? Dan is alle opstand en verzet In ons leven toch eens een keer weggeblazen, ook al blijven wij dan in onszelf onverbeterlijke zondaren. Dan zijn ook alle rustgronden bulten Jezus een keer weggeblazen, maar dan heeft Christus in ons leven ook een onuitsprekelijke waarde gekregen, zodat we niet meer konden rusten bulten Hem. Dat is toch het ohbedrieglijke kenmerk van het werk van de Pinkstergeest dat Hij de zondaar geen rust laat bulten Christus! Daarom, stel uzelf eens deze vraag: Kan ik rusten bulten Jezus? Buiten Jezus is geen leven, maar een eeuwig zielsverderf: dat leert mij de Heilige Geest Ja, het is die Geest Die zondaren door het zaligmakend geloof met Christus verenigt en hen als doemwaardigen en rechtelozen doet zinken op Zijn borggerechtlgheld alleen.
Toets uw leven er maar aan. Maar weet ook dat die Geest nog doorgaat om zondaren te werven als een bruid voor Christus. En weet daarbij ook, dat voor die Geest niemand te slecht te diep gezonken en te goddeloos is. Omdat die Geest raad weet met hardleerse en onverbeterlijke zondaren, zal er straks een schare zijn die eeuwig zingen zal de lof van een drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest Zult u ook meezingen? Dat het dan uw bede zou zijn: Och schonkt Gij mij de hulp van Uwen Geest!
Ds. J. J. van Eckeveld, Zeist
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's