ABP: Middelloon-idee kabinet ongefundeerd
Pensioenfonds is voor bescheiden optieregelingen
HEERLEN (ANP) - Het eindloonstelsel in de aanvullende pensioenvoorziening vervangen door een middelloonstelsel, zoals het kabinet wil, is geen goed antwoord op de vergrijzing. De regering is te somber over de financierbaarheid van het Nederlandse pensioensysteem. Met een zorgvuldig beleggingsbeleid vallen de hogere pensioenkasten in de toekomst best te beheersen.
Dat heeft directievoorzitter J. Neervens van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) gisteren gezegd bij de presentatie van het jaarverslag in Heerlen. In de eindloonregeling heeft een gepensioneerde recht op 70 procent van zijn laatstverdiende loon. Bij de middelloonregeling wordt uitgegaan van het gemiddelde loon over het hele arbeidszame leven. De regering maakt zich al enige tijd grote zorgen over de kosten van het pensioenstelsel.
Onderbouwing
„Ik heb steeds meer behoefte een dialoog te voeren op basis van feiten en cijfers in plaats van op grond van oordelen en vooroordelen, die we via rapporten richting elkaar ventileren”, verzuchtte Neervens. „De onderbouwing van Den Haag deugt niet. Vroeg of laat zal die bel wel worden doorgeprikt”, viel directielied J. Frijns hem bij. Daarbij zei hij alle vertrouwen te hebben in de Nederlandse politiek.
Neervens is er blij mee dat het kabinet bij de vaststelling van het beleid het primaat aan de sociale partners laat. Een aangepast eindloonsysteem waarbij grote salarisstijgingen aan het einde van iemands loopbaan niet meer meetellen, acht de ABP-directievoorzitter onder bepaalde voorwaarden bespreekbaar.
Bestuurslid J. Maassen ziet de middelloonregeling ook nog als een aanval op de positie van de lagere inkomensgroepen. „Dat stukje carrière dat zij dan nog hebben gemaakt en naast hun aow nog vertaald zien in een aanvullend pensioen, moeten ze dan missen”.
Milieu
Het grootste pensioenfonds en de grootste institutionele belegger in Nederland is voorstander van heldere en bescheiden optieregelingen in het Nederlands bedrijfsleven. „Uitbundige optieregelingen leiden tot verwatering van de aandeelhouderswaarde”, zei ABP-bestuurder J. Frijns gisteren. Frijns is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid en beheert 208 miljard gulden.
Om personeel aan een bedrijf te binden mogen best optieregelingen bestaan, maar die moeten pas „na een flink aantal jaren tot uitkering komen”, meent Frijns. Bovendien moet de onderneming over de verstrekking en de uitoefening van de rechten volstrekte duidelijkheid geven, zo zei hij. De maximale verwatering van de winst per aandeel als gevolg van optieprogramma’s moet liefst onder de 1 procent blijven. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) beschouwt 1 procent als acceptabel.
Het ABP kan in de toekomst gehouden worden aan zijn voornemen om bij het beleggingsbeleid uit te gaan van „zorgvuldig ondernemerschap”. Dat heeft volgens Frijns onder meer betrekking op de vraag hoe ondernemingen waarin het ABP belegt omgaan met werknemers en milieu. Hoewel het doel van het ABP is een zo goed mogelijk rendement te halen voor zijn deelnemers, beschouwt het fonds zich als een grote maatschappelijke organisatie met als taak kritisch te blijven.
„Dat legt beperkingen op om te investeren in landen en ondernemingen. Een onderneming die zich niet zorgvuldig gedraagt, is ook geen goede langetermijnbelegging”, meent Frijns. „Een beleids- en toetsingskader is in ontwikkeling”, vulde ABP-directievoorzitter J. Neervens aan.
Het beleggingsresultaat van het ABP over 1996 bedroeg 11,8 procent. Weliswaar was dit onder het branchegemiddelde van ruim 15 procent, maar veel andere pensioenfondsen zitten veel sterker in aandelen. En het afgelopen jaar was een goed jaar voor die effecten. Over de afgelopen vijf jaar zit het ABP met 8,8 procent net iets boven het branchegemiddelde van 8,5 procent.
Het ABP heeft momenteel 19 procent van zijn vermogen in aandelen gestoken. Rond 2000 moet dat 30 procent zijn. Veel fondsen zitten al op dat niveau. In onroerend goed moet tegen 2000 10 procent van het ABP-vermogen zijn belegd. Dat is nu ongeveer 7,5 procent.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's