Prinses opent „stad in een stad”
Academisch Ziekenhuis Groningen na jaren slopen en bouwen af
GRONINGEN - Na zeventien jaar slopen en bouwen opende Prinses Margriet gistermiddag het nieuwe Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Zij onthulde tevens het nieuwe logo, een kikker. De voorzitter van de Raad van Bestuur, drs. J. Hamel, begeleidde de jarenlange mammoetoperatie. Hij kreeg hiervoor uit handen van burgemeester Ouwerkerk een koninklijke ondersdieiding: Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Het nieuwe AZG verrees vanaf 1980 stukje bij beetje op het terrein van het bestaande ziekenhuis, in de Groningse binnenstad. Het werd een immens bouwwerk dat in totaal meer dan 900 miljoen gulden heeft gekost. Het ziekenhuis beschikt nu over 1056 bedden, die jaarlijks worden gebruikt door zo’n 26.000 patiënten. De poliklinieken krijgen per jaar ruim 350.000 mensen over de vloer.
Het Groningse ziekenhuis neemt internationaal een vooraanstaande plaats in als het gaat om orgaan- en weefseltransplantaties (hart, nier, hartklep, bot, hoomvlies en alvleesklier). Het AZG is in Nederland het belangrijkste centrum voor lever-, en zelf het enige voor longtransplantaties. Minister Borst bepaalde dat alleen in het AZG de gecombineerde hart/longtransplantatie mag worden uitgevoerd. Specialisten voerden een dergelijke operatie voor het eerst uit aan het eind van 1996.
Kuyper
De noordelijke provinciehoofdstad heeft al sinds 1797 een ziekenhuis, dat destijds de naam Nosocomium Academicum droeg. De voorziening groeide van 7 naar 124 bedden. Overvolle zalen en infectieproblemen maakten de bouw van een nieuw ziekenhuis noodzakelijk. In 1903 verrees derhalve het Algemeen Frovinciaal Stads- en Academisch Ziekenhuis, met 350 bedden. Volgens Abraham Kuyper, die de opening verrichtte, was het hospitaal „een teeken dat er weer durf in het nationaal bewustzijn was doorgedrongen”.
De paviljoens van toen hebben een voor een het veld moeten ruimen. Wat er voor in de plaats kwam is een gigantisch gebouw van vier verdiepingen. Hierin zijn twintig afdelingen ondergebracht. Burgemeester Ouwerkerk sprak van „een stad in een stad”. Voor de centrale hal is de ingang van de ondergrondse parkeergarage gesitueerd. Die biedt plaats aan 750 auto’s. Alle poliklinieken zijn ontworpen door andere binnenhuisarchitecten. Zo kreeg elke poli zijn eigen gezicht. De eis die de architecten meekregen was dat het AZG de zekerheid van een bankgebouw moest uitstralen, en tegelijkertijd de vriendelijkheid van een buurthuis.
Hamel ging in zijn toespraak in op het pragmatische nut van het AZG voor de patiënt. „Je moet in het noorden niet aankomen met theoretische verhalen. Daarom het we altijd veel aandacht besteed aan het direct toepasbaar maken in de gezondheidszorg”. Hij noemde de recente ontwikkeling van de meegroeiprothese en het geheugenmetaal, de perfectionering van de hart/longmachine en het gebruik van elektrisch bedienbare ziekenhuisbedden, waar alle patiënten in het AZG over beschikken. Hamel: „Met uitzondering van de kinderafdeling”.
Werkgelegenheid
De Groningse commissaris der Koningin, Alders, benadrukte het economisch belang van het ziekenhuis voor de noordelijke regio. Zo bedraagt de omzet 650 miljoen gulden per jaar en is het AZG goed voor bijna zesduizend arbeidsplaatsen. Verder werken nog eens 1500 mensen via de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen voor het AZG.
Alders; „De betekenis voor de werkgelegenheid voor toeleveranciers laat zich moeilijker in precieze cijfers uitdrukken, maar mag niet onvermeld blijven”. Noord-Nederlandse bedrijven op het gebied van biotechnologie, farmacie, medische instrumenten en onderzoeksen testlaboratoria ten slotte hebben zo’n 6000 werknemers in dienst.
Vele technische snufjes zijn in de nieuwbouw verwerkt. Opvallend is het ondergrondse gangenstelsel. Via dit netwerk met een lengte van 1 kilometer worden maaltijden, afval, operatiespullen, enzovoort, pijlsnel naar de plaats van bestemming vervoerd. In de tunnel draait ook een proef met een robot -de Helpmate-, die pakjes van A naar B moet brengen.
Vijftig jaar
Hamel verwacht dat de nieuwbouw vijftig jaar meekan. „Maar gezien de geschiedenis zullen er altijd wel sloopen bouwwerkzaamheden op het terrein blijven”, zo meldde hij. Terwijl Frinses Margriet de openingshandeling verrichtte, werkten bouwvakkers tegenover de ontvangsthal stug door aan de realisatie van het Medipolis-gebouw, dat onderdak gaat bieden aan bedrijven in de medische sector. Het AZG wil de uitvindingen van deze ondernemingen verder ontwikkelen om ze vervolgens medisch toe te passen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's