Colombia legaliseert actieve euthanasie
Uitspraak gaat verder dan Nederlands beleid
BOGOTA (AP) - In een voor Latijns-Amerika unieke uitspraak heeft het hoogste rechtscollege van Colombia gisteren actieve euthanasie gelegaliseerd in gevallen dat de patiënt dodelijk ziek is en zelf vooraf toestemming voor de levensbeëindiging heeft gegeven. Colombia gaat daarmee juridisch gesproken verder dan Nederland, waar een gedoogbeleid van kracht is.
De president van het Colombiaanse constitutionele hof, Antonio Barrera, verklaarde dat onder zeer strenge voorwaarden „de persoon die een leven beneemt niet langer strafrechtelijk verantwoordelijk kan worden gehouden”. In Nederlands-politieke termen betekenen die voorwaarden dat de artsen bij de patiënt een „concrete doodsverwachting” hebben vastgesteld en dat er geen sprake mag zijn van „wilsonbekwaamheid” bij de patiënt.
Barrera zei dat het hof geen uitspraken wilde doen over de grenzen tussen de terminale patiënten op wie wel en op wie geen actieve euthanasie mag worden toegepast. „Uiteraard zal elk overlijden een conflict geven, dus de rechter zal de omstandigheden van elk geval moeten evalueren”, aldus Barrera.
Vorig jaar was de Australische deelstaat Northern Territory de eerste die actieve euthanasie legaliseerde, maar die omstreden beslissing is in maart teruggedraaid door de federale autoriteiten. Daarmee is Colombia nu het enige land ter wereld waar actieve euthanasie uit het wetboek van strafrecht is gehaald. In de wet stond tot nu toe dat euthanasie neerkomt op moord waarop een minimale gevangenisstraf van een halfjaar stond.
De beslissing van het hof is het gevolg van een rechtszaak die was aangespannen door een man die vond dat euthanasie niet langer strafbaar mocht zijn.
Jose Gregorio Hernandez, een van de rechters die het niet met de beslissing van de meerderheid van het hof eens was, verklaarde dat die meerderheid de beslissing heeft genomen in de onjuiste veronderstelling dat elke persoon de beschikking heeft over zijn eigen leven. „Niemand mag in staat zijn om een ander het leven te benemen, maar tegelijkertijd mag niemand in staat zijn om zichzelf het leven te benemen”, aldus Gregorio.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's