„Nederlandse zorg goed en goedkoop”
Bevolking voelt niet voor privé-kliniek
DEN HAAG - Nederland geeft per inwoner minder geld uit aan zorg dan andere Europese landen. Het aantal artsen en verpleegkundigen ligt in Nederland ook lager. Evenwel behoort de gemiddelde levensverwachting tot de hoogste.
De Nederlandse gezondheidszorg is succesvol en goedkoop, concludeert prof dr. A. Schrijvers. De hoogleraar gezondheidszorg van de Universiteit Utrecht is de samensteller van het Engelstalige boek ”Gezondheid en gezondheidszorg in Nederland” dat vandaag aan de directeur Europa van het ministerie van buitenlandse zaken is aangeboden.
Minister Borst van volksgezondheid, die het eerste hoofdstuk voor haar rekening nam, beschouwt het als haar moeilijkste taak om een evenwicht te vinden tussen kostenbeheersing en een kwalitatief goede zorg.
De verhouding tussen de kosten en het niveau van de zorg blijkt in het algemeen in orde te zijn. Ook de samenwerking tussen de verschillende disciplines is goed, aldus Schrijvers.
Daar staat tegenover dat geneesmiddelen hier duurder zijn in vergelijking met andere landen. In Nederland overlijden meer mensen, vooral meer vrouwen, aan longkanker. Borstkanker komt ook relatief vaker voor.
De zorg mag in vergelijking met andere landen goedkoop zijn, 44 procent van de Nederlanders vindt desondanks de kosten ervan hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van actualiteitenrubriek 2Vandaag.
Toch zijn de Nederlanders niet massaal voor de komst van commerciële privé-klinieken in de gezondheidszorg.
Ruim 50 procent vindt het zelfs een slechte ontwikkeling. Een kwart van de ondervraagden denkt overigens beter te worden geholpen in een privékliniek. De helft denkt dat er wat betreft de dienstverlening geen verschil bestaat tussen een „gewoon” ziekenhuis en een privé-kliniek. En 15 procent verwacht in een ziekenhuis betere hulp te krijgen.
Een minderheid (18 procent) verwacht betere zorg als ziekenhuizen mogen proberen winst te maken. Ruim tweederde denkt niet dat dit het geval is. Jongeren en mensen met de hoogste inkomens zien het meest in commercialisering van de zorg. Van deze groep verwacht een kwart betere zorg als ziekenhuizen winst mogen maken.
Onvoldoende
Wel zegt bijna de helft van alle ondervraagden te merken dat financiële overwegingen steeds belangrijker worden bij behandelingen. Vooral bij de tandarts merken mensen (65 procent) dit, gevolgd door de huisarts en het ziekenhuis (beide 30 procent). De meeste Nederlanders (58 procent) vinden de gezondheidszorg goed.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's