Britse regering en Sinn Fein weer om tafel
Neerleggen wapens geen eis vooraf
BELFAST (AP) - Vertegenwoordigers van de Britse regering en Sinn Fein, de rooms-katholieke Noord-Ierse partij die nauwe banden onderhoudt met het Ierse Republikeinse Leger (IRA), hebben gisteren na een onderbreking van vijftien maanden hun overleg hervat De bijeenkomst viel samen met plaatselijke verkiezingen in Noord-Ierland.
Sinn Fein-vertegenwoordiger Martin McGuinness zei na afloop dat het duidelijk is dat er in Londen een nieuwe regering zit, en dat er „diepgaand” was gesproken. Hij noemde het „te vroeg” om te zeggen of er uitzicht is op een oplossing van de geschillen. Wel is in principe overeenstemming bereikt over een nieuwe ontmoeting.
Sinn Fein en Britse functionarissen hadden elkaar niet meer ontmoet sinds de IRA in februari 1996 de vijandelijkheden tegen de Britse bezettingsmacht hervatte. De nieuwe Britse premier, Tony Blair, gaf zijn toestemming voor hervatting van het overleg in de hoop dat dat zal leiden tot een tweede staakt-het-vuren. Blair overhandigde de uitnodiging vorige week vrijdag persoonlijk tijdens zijn eerste bezoek aan Belfast. De stap doorbrak het tot dan gevoerde beleid, dat niet met Sinn Fein wordt gepraat zonder dat de IRA zijn strijd staakt.
Verhuizing
Enkele uren voor de partijen rond de tafel zouden gaan zitten, gelastte de regering-Blair de verhuizing van twee bekende IRA-gevangenen van Engeland naar Noord-Ierland. De maatregel werd gezien als een signaal aan de IRA, n.aar Blair ontkende dit ’s middags in het Lagerhuis. Hij zei dat het besluit nog door de vorige regering was genomen.
Het is een oude eis van Sinn Fein dat IRA-leden die in Engeland veroordeeld zijn, hun straf mogen uitzitten in Noord-Ierland, waar hun verwanten wonen. De regering van de Ierse Republiek heette de verhuizing welkom als een belangrijke stap die kan helpen het vertrouwen tussen beide partijen te herstellen.
Sinn Fein-vertegenwoordiger McGuinness wilde kennelijk voorkomen dat er te veel optimisme zou ontstaan en benadrukte dat een staakt-hetvuren alleen mogelijk is als de Britse regering zijn partij onmiddellijk toelaat tot de onderhandeUngen die worden gevoerd in Stormont, Belfast. De besprekingen tussen negen partijen en de Britse en Ierse regering worden op 3 juni hervat. Zij begonnen vorig jaar onder leiding van de vroeger Amerikaanse senator George Mitchell, maar er is sindsdien weinig vooruitgang geboekt.
Protestanten
De regering-Blair ziet zich met betrekking tot het Noord-Ierse vraagstuk geplaatst voor dezelfde patstelling als de regering-Major. Zodra zij in de ogen van de Noord-Ierse protestantse partijen te veel tegemoetkomt aan Sinn Fein, zullen de protestantse onderhandelaars weglopen. Zowel de regering als de protestanten stellen als voorwaarde voor deelname aan het overleg door Sinn Fein dat de IRA de wapens neerlegt.
De lokale verkiezingen zijn slechts indirect van belang voor het vredesproces. Inzet zijn de zetels van 26 gemeenteraden, waar protestantse en rooms-katholieke gemeenteraadsleden gedwongen worden met elkaar samen te werken - of elkaar tegen te werken. De opkomst was aanvankelijk laag en de uitslag wordt niet voor morgen verwacht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's