Politie Zeeland wil onderzoek rechten OR
Conflict in Rotterdam ernstiger dan ooit
MIDDELBURG - De affaire-Brinkman krijgt een olievlekwerking. Korpschef A. Smeels van de regiopolitie Zeeland en de ondernemingsraad (OR) van het korps hebben een extern juridisch deskundige ingeschakeld om duidelijkheid te krijgen over het instemmings- en adviesrecht van de OR. Volgens een woordvoerder van de politie Zeeland is er geen sprake van een conflict.
De regiopolitie Zeeland heeft pas sinds de Wet op de ondernemingsraad begin dit jaar een feit was een ondernemingsraad. Bij het eerste formele overleg tussen de OR en de korpschef bleek al dat er onduidelijkheid was over de interpretatie van de wet, met name op het gebied van instemmingsen adviesrecht. Beide partijen hebben toen besloten dit uit te laten zoeken en het formeel overleg op te schorten tot er duidelijkheid is.
Volgens de woordvoerder gebeurde dat niet naar aanleiding van verschil van mening tussen de korpschef en de OR over een concrete zaak. „De Wet op de ondernemingsraad is nieuw voor de politie, het is heel zinnig dat iedereen hetzelfde denkt over de invulling daarvan”, aldus de woordvoerder. „Er is daarom gekozen de zaak te laten uitzoeken door een echte vakman, juist om te voorkomen dat er in de toekomst verschil van mening kan ontstaan”.
Apart
Dat verschil van mening bestaat wel degelijk in het buurtkorps Rotterdam-Rijnmond. Vanavond zouden alle partijen in het stadhuis met elkaar om tafel moeten zitten om te praten over de impasse rond korpschef Brinkman. Maar burgemeester Peper van de Maasstad weigert de politiebonden en ondernemingsraad apart te spreken. Peper houdt vast aan een gezamenlijk gesprek.
De drie grote politiebonden NPB, ACP en ANPV en de OR willen niet gezamenlijk met Peper praten omdat zij ieder een eigen rol spelen in het conflict met de korpschef, zo zegt een woordvoerder van de ondernemingsraad. „De OR is wel gelieerd aan de bonden, maar heeft wettelijk een eigen verantwoordelijkheid. Wij willen dus een apart gesprek met Peper”.
De kleine christelijke bonden RMU en GMV nemen een soepeler houding aan. Ze willen best gezamenlijk praten en roepen alle partijen op om het conflict niet op straat uit te vechten maar aan de onderhandelingstafel.
Ernstiger
De vertrouwensbreuk tussen de grote bonden en OR enerzijds en korpschef Brinkman anderzijds lijkt door het geruzie over de procedure ernstiger dan ooit. Peper wil het overleg opstarten aan de hand van het rapport van plaatsvervangend korpsbeheerder R. Jansen en J. Broekhuis, burgemeester van Spijkenisse. Zij kwamen tot de conclusie dat de top van het regiokorps Rotterdam-Rijnmond te zeer is verzwakt en dat Brinkman zich moet beperken tot strategisch beleid. Voor personele kwesties en de contacten met Justitie moeten twee nieuwe commissarissen worden aangesteld. Het samenvoegen van een aantal politiedistricten, volgens Brinkman te veel verworden tot eilanden, keurden Jansen en Broekhuis af.
De ondernemingsraad en de bonden zien het rapport als ondersteuning van hun stelling dat Brinkman niet functioneert en weg moet. Burgemeester Peper geniet als korpsbeheerder inmiddels ook weinig vertrouwen van de beide personeelsorganen. Hij zou zich te lang afzijdig hebben gehouden van het conflict en de ondernemingsraad ten onrechte ervan hebben beschuldigd dwars te liggen bij benoemingen binnen de korpsleiding.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's