Utrecht legt illegale plakkers aan banden
Eén bedrijf krijgt monopoliepositie
UTRECHT - De gemeente Utrecht bepaalt deze week aan welk plakkersbedrijf zij toestemming verleent om reclameposters in de binnenstad op te hangen. Zij wil met deze maatregel de overlast van illegale plakkers tegengaan en de binnenstad een beter aanzien geven.
De gemeente hangt vanaf 1 juni 300 frames op in de stad waarin de affiches mogen worden aangebracht. Tevens mag de exploitant 24 veconkasten (die verkeerslichten regelen) als plakbord gebruiken. Het contract geldt voor anderhalf jaar.
„De gemeente gaat de binnenstad een zogenaamde nulbeurt geven”, zegt woordvoerder G. van der Tol. „Dit houdt in dat alle gevels op kosten van de gemeente worden gereinigd van graffiti en illegale posters. Een van de maatregelen om te zorgen dat het centrum na de schoonmaakbeurt netjes blijft, is zorgen voor de mogelijkheid van het legaal aanbrengen van de posters”.
De gemeente wil alleen posters toestaan die voor plaatselijke en regionale culturele evenementen reclame maken.
Over de sancties die de gemeente tegen plakkers zonder vergunning gaat nemen, kan Van der Tol niets zeggen.
De woordvoerder zegt dat zo'n tien bedrijven een offerte hebben ingediend.
Het belangrijkste criterium bij onze beslissing voor een bedrijf is de prijskwaliteit- verhouding. Welke prijs vraagt het bedrijf aan de instelling waarvoor het de posters verspreidt, hoeveel draagt het af aan de gemeente en wat houdt het zelf over?”
Slechte ontwikkeling
Frans de Jonge uit Utrecht omschrijft zichzelf als een „culturele plakker”. Zijn eenmansbedrijf verspreidt posters voor culturele instellingen. Hij is een van de ongeveer tien ondernemers die een offerte bij de gemeente hebben ingediend.
Desgevraagd zegt hij het voornemen van de gemeente „een zeer slechte ontwikkeling” te vinden. De Jonge is ervan overtuigd te weten welk bedrijf het monopolie zal toegewezen krijgen.
„Die onderneming boycotte afgelopen vrijdag nog een culturele campagne door er posters overheen te plakken. Nu dwingt de gemeente culturele instellingen om samen te werken met een bedrijf dat hun campagnes saboteerde”.
Alternatief
Hij ziet een alternatief in de verdeling van een aantal legale plakplaatsen over diverse bedrijven. „Instellingen hebben in dat geval de mogelijkheid zelf voor een plakbedrijf te kiezen”.
De Jonge is op dit moment bezig met het mobiliseren van een aantal medestanders en het schrijven van brieven. „Het is al laat, maar we zullen zien wat we kunnen doen”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's