Uitblijven atol kost schippers veel geld
„Nu al diepgangvermindering in het zuiden”
NIJMEGEN - Het uitblijven van noodzakelijke baggerwerkzaamheden in de rivieren en kanalen in het zuiden van ons land land kost de scheepvaart handenvol geld. Op korte termijn is er al sprake van diepgangvermindering. Er kunnen dan minder tonnages worden vervoerd. De problemen ontstaan doordat er geen vervuilde specie kan worden gestort in een aan te leggen atol (baggereiland) in het Hollands Diep.
„Een onaanvaardbare situatie”, aldus :de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer, dr. J. C. Terlouw. De baggerproblemen in het zuiden zijn ontstaan nadat de Raad van State onlangs een aantal bezwaren tegen de aanleg van het kunstmatige specie-eiland in het Hollands Diep honoreerde. Boven de grote rivieren ligt de zaak heel anders, doordat de vervuilde bagger in een depot bij het Ketelmeer kan worden gestort. „Er ontstaat grote schade. Desnoods moet ook de specie uit het zuiden maar richting Ketelmeer”, aldus Terlouw.
Terlouw nam gisteren tijdens de 148e jaarvergadering van Schuttevaer het roer over van K. van Dorsten. Van Dorsten trad na vijftien jaar voorzitterschap af. Terlouw was tot voor kort commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland. Tijdens zijn maidenspeech voor de schippers hield Terlouw ook een pleidooi voor een verhoging van diverse bruggen. De voorgeschreven hoogte van 9.10 meter blijkt voor sommige hogere containers niet voldoende-. Nu al wordt er ongeveer 15 procent van het containervervoer in eenheden met een grotere omvang verplaatst. „Er zijn nieuwe normen nodig”, meende de Schuttevaer-voorzitter. Als voorbeeld noemde hij gisteren het Amsterdam- Rijnkanaal.
In verband met dit probleem dienen er bij de verbeteringen van de vaarweg Lemmer-Delfzijl geen hoogtebeperkingen te worden opgeworpen. Bij vervanging dient de overheid zorg te dragen voor de bouw van beweegbare bruggen.
De 200 miljoen gulden extra die minister Jorritsma van verkeer en waterstaat onlangs beschikbaar stelde om extra knelpunten voor de binnenvaart uit de weg te ruimen, noemde Terlouw „een goed begin”. Er blijven evenwel nog problemen genoeg over. Voorbeeld daarvan zijn de bocht bij Overschie, het te smalle Wilhelminakanaal en het ontbreken van een haven bij Alkmaar.
Waal
Het congres van Schuttevaer stond gisteren in het teken van de verbeteringen aan de Waal. Rijkswaterstaat stelt daarvoor tot het jaar 2004 ongeveer 500 miljoen gulden beschikbaar. Daarmee worden delen van de uiterwaarden afgegraven, de vaargeul verdiept en aangepast, intermodale terminals en regionale overslagcentra ontwikkeld en nieuwe havens gegraven. Al de maatregelen zijn gericht op een vlottere doorstroming van het scheepvaartverkeer, dat naar verwachting de komende jaren flink zal groeien door de files op het land.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's