Bekijk het origineel

Ware begeerte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ware begeerte

2 minuten leestijd

De plaats der schriftuur die hij las was deze: Hij is gelijk een schaap ter slachting geleid; en gelijk een lam stemmeloos is voor dien, die het scheert…

Hand. 8:32-34

Het gehele verloop van de aangehaalde woorden, die Filippus de kamerling heeft horen lezen, doet ons zien dat hier gesproken wordt van een persoon die een gewelddadige dood gestorven is.

Dat was niet om zijn eigen zonden, maar om voor de zonden en misdaden van anderen te boeten en om door zijn dood anderen van straf en doemschuld te verlossen, en van geestelijke melaatsheid te genezen.

Wie is dan de persoon waarvan hier door Jesaja wordt gesproken? Hierop antwoorden wij, dat deze profetie op geen mens kan worden toegepast, wie hij ook zijn mocht. En dat niemand dan de ware Messias het onderwerp van deze godsspraak kan zijn. We zien hier in de gemoedsgesteldheid en het gedrag van de kamerling na het ontvangen van de eerstelingen van Gods genade tot zaligmakende overtuiging een grote begeerte om de ware zin van de Heilige Schrift te verstaan.

Daarna vraagt hij Filippus om op de wagen te komen. De ootmoedige bede klinkt: „Ik bid u van wien zegt de Profeet dit?” De genade Gods tot zaligmakende overtuiging en bekering zelfs in de allereerste beginselen, maakt de dode zondaar levend. En waar leven is, daar Is begeerte naar voedsel. Omdat de Heilige Schrift het ware zielenvoedsel is, zal een ziel die door de genade Gods aanvankelijk is levend gemaakt ook begerig worden naar dat voedsel.

Deze begeerte, gewerkt door Gods Geest, verdwijnt nooit. Ze onderscheidt zich van de algemene overtuiging van de consiëntie die geen ware heilbegeerte in de ziel ontsteekt.

Francois Kuypers, pred. te Woudrichem

(De eersteling van Moorenland,

1738)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 mei 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Ware begeerte

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 mei 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken