KLANTTEKENINGEN
Muziek (I)
„Heb je ook een verlanglijstje?” is de vraag die vaak onmiddellijk volgt op een uitnodiging voor een verjaardag of een andersoortige feestelijke gelegenheid. Mensen die voor hun gevoel al genoeg stoffelijke zaken in huis hebben, zullen er snel toe geneigd zijn de titel van een boek of cd te noemen. Ideale cadeautjes voor allerlei omstandigheden. Toch blijken er steeds minder cd’s ten geschenke te worden gedaan.
De verkopen van cd’s en andere “geluidsdragers” worden in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Producten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) nauwlettend in de gaten gehouden. Een marktonderzoekbureau in Dongen volgt met dat doel het koopgedrag van een panel van 5000 consumenten op de voet. De NVPI concludeert onder andere op grond van dit onderzoek dat steeds minder mensen ervoor kiezen om een cd cadeau te doen.
Het sterkst komt dit wellicht naar voren aan het eind van het jaar. De NVPI ziet het belang van het vierde kwartaal binnen de muziekverkopen afnemen. Dat betekent dus dat er in december -traditioneel voor de detailhandel de topmaand- minder cd’s worden gekocht. „Dat tevens de cd als cadeauartikel in lijkt te boeten aan populariteit houdt hier waarschijnlijk nauw verband mee”, staat te lezen in het jaarverslag van de vereniging. Deze ontwikkeling is niet helemaal nieuw: sinds 1994 neemt het aantal cd’s in geschenkverpakking al af.
Een woordvoerder van de NVPI vindt het „moeilijk” om een verklaring te geven voor de tanende belangstelling. „De concurrentie van andere producten neemt waarschijnlijk toe. Uit andere onderzoeken Weten we dat mensen elkaar bij feestelijke gelegenheden vaker contant geld cadeau doen”. Wat ook een rol kan spelen, is de inburgering van de cd. „Tien jaar geleden was het nog een nieuw product, inmiddels is het niet meer echt bijzonder te noemen. Toch vinden veel mensen het nog altijd plezierig om muziek cadeau te krijgen”.
Aan de prijs zal het niet liggen. Cd’s worden steeds goedkoper. De gemiddelde verkoopprijs lag vorig jaar op 29,07 gulden, 61 cent minder dan in 1995. Dat komt vooral doordat duurdere cd’s lager geprijsd worden. Bedragen boven de veertig gulden komen relatief minder voor. „Inmiddels is 39,95 gulden een gangbaarder prijs dan 42,95 gulden”, meent de woordvoerder.
In 1995 werd van alle verkochte cd’s 15,4 procent cadeau gegeven. Vorig jaar was dat gedaald tot 14,9 procent. „Een half procent minder. Dat lijkt misschien niet veel. Maar in een markt van 1,1 miljard gulden betekent het toch een teruggang van zo’n 5 procent”, aldus de woordvoerder.
Muziek (II)
Waar de muziekbranche zich ernstig zorgen over maakt, is het verschijnsel illegale cd. Piraterij heet deze onwettelijke vorm van muziekverspreiding wel. Maar de woordvoerder van de NVPI spreekt liever van „cd-criminaliteit”. Het is een probleem dat volgens hem de laatste jaren „explosief” is gegroeid. Samen met Buma/Stemra doet de NVPI alle moeite om de piraterij in te dammen. Het illegale circuit benadeelt immers de gang van zaken in de officiële muziekbranche.
Van een illegale cd is sprake als er een muziekdrager in de verkoop wordt gebracht zonder dat de wettelijk verschuldigde rechten zijn betaald. Volgens de woordvoerder van de NVPI vallen de cd’s die tegen absolute bodemprijzen bij bijvoorbeeld Kruidvat, Etos en Trekpleister aan de man worden gebracht niet in deze categorie. „Dat zijn vaak legale producten met daarop oud materiaal waarvoor geen royalties meer hoeven te worden betaald. Juridisch gezien is daar niets op aan te merken. De kwaliteit is weer een ander verhaal”.
In z’n algemeenheid worden piraterijproducten niet via het winkelkanaal verkocht, onderstreept de woordvoerder van de NVPI. „Kopers weten dus ook heel goed dat er met hun aanschaf wat mis is”. Volgens hem worden illegaal geperste cd’s voornamelijk via het alternatieve circuit aan de man gebracht: op straat, in kantines, op het schoolplein, vanuit de kofferbak van een auto. „Voor 25 gulden koop je dan een product met ongeveer de inhoud van de titels die de gewone maatschappijen uitbrengen”.
Volgens de NVPI was het verschijnsel piraterij lange tijd vrij onschuldig. „Vroeger waren er mensen die bijvoorbeeld de muziek van een cd overspoelden op een paar duizend cassettebandjes en die vervolgens aan de man brachten. Dat was vrij amateuristisch. Doordat de technologie veel goedkoper is geworden, is de aard van de piraterij nu veel professioneler. Tegenwoordig zitten er vaak criminele organisaties achter die tegelijkertijd ook handelen in drugs en wapens. Het gaat ook om enorm grote hoeveelheden: 100.000 of 200.000 stuks. De cd-fabrieken die ze maken, zitten vaak in landen waar ze het minder nauw nemen met het naleven van de regels”. Veel producten die in Nederland worden aangetroffen, zijn afkomstig uit Oost-Europa.
De gezamenlijke aanpak van de NVPI en Buma/Stemra heeft er inmiddels toe geleid dat verdere expansie van de piraterij een halt is toegeroepen. „Maar het is nog te vroeg om te zeggen dat het verschijnsel aftieemt”, denkt de woordvoerder.
Muziek (III)
Overigens staat de muziekmarkt er weinig florissant voor. De afgelopen, vijf jaar was de situatie vrij stabiel, vorig jaar werden er echter minder geluidsdragers verkocht en daalde ook de gezamenlijke omzet (respectievelijk met 3 en 2 procent).
Het aantal mensen dat wel eens muziek koopt, is verder gedaald. In 1994 bezocht 52 procent van de Nederlanders wel eens een platenwinkel, vorig jaar was dat teruggelopen tot 50 procent. Vooral vrouwen en mensen boven de dertig jaar laten het afweten.
Qua genre neemt het belang van klassieke muziek verder af. Sinds 1992 is de omzet (in guldens) in deze categorie met 30 procent gedaald. Vorig jaar betrof nog maar 9 procent van de verkochte cd’s klassieke titels. De VNPI wijt dit aan afnemende interesse, maar ook aan de prijserosie die zich in deze markt voordoet.
VersFies
De zogenaamde VersFies blijkt een doorslaand succes te zijn. Het in het oosten van Nederland werkzame zuivelbedrijf Coberco heeft vanwege de positieve reacties op de kunststof fles inmiddels besloten om de traditionele glazen statiegeldfles uit het assortiment te nemen. Dit besluit gaat vandaag in.
De hersluitbare kunststof statiegeldfles is vorig jaar door de Nederlandse zuivelbedrijven in de roulatie gebracht. Het was de bedoeling dat gaandeweg steeds meer zuivelproducten in deze verpakking verkrijgbaar zouden zijn. Volgens plan zou de uiteindelijke vervanging van de glazen fles twee jaar duren. „Het succes van de VersFies is voor Coberco reden om de vervanging in een stroomversnelling door te voeren”, staat in het tweewekelijkse ledenblad van Coberco.
De VersFles is lichter dan de glazen fles en heeft ook een handiger maat voor in de koelkast: hij is vierkant. De producten in de nieuwe plastic fles zijn weliswaar gemiddeld twee kwartjes duurder, maar dat deert de consumenten niet, meent Coberco. De verkoop van melk, karnemelk en vla is zelfs gestegen dankzij de speciale verpakking. Sinds deze week stopt Coberco drie nieuwe producten in de herbruikbare fles: magere, volle en halfvolle yoghurt.
De opmars van de milieuvriendelijke VersFies, en het daardoor verdwijnen van de glazen verpakking, heeft als consequentie dat Coberco ook zijn aardbeienyoghurt en rijste- en gortepap niet langer achter glas stopt. Deze drie producten komen voortaan alleen nog maar in de eenmalige verpakking in de winkel.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's