Verkiezingen noch betogingen in Congo
President Kabila trekt de touwtjes aan
KINSHASA (DFA/RTR/AFP) - Na twee dagen van aanhoudende demonstraties tegen zijn regime heeft de zelfbenoemde Congolese president Laurent Kabila gisteren verdere protestbijeenkomsten verboden. Ook zei hij niet te verwachten dat binnen twee jaar verkiezingen kunnen worden uitgeschreven.
Kabila besloot tot het demonstratieverbod nadat aanhangers van oppositieleider Etienne Tshisekedi vrijdag en zaterdag de straat opgingen. Honderden van diens aanhangers, voor het merendeel studenten, protesteerden ertegen dat hun leider buiten het kabinet is gehouden. Eerder hadden ze het premierschap opgeëist voor de man, die zich jarenlang tegen het bewind van de inmiddels verdreven Mobutu had verzet.
Onder het roepen van leuzen als „Kabila dictator” en „Kabila moordenaar” probeerden de demonstranten herhaaldelijk op te marcheren naar de parlementsgebouwen in Kinshasa. Kabila’s ordetroepen dreven de betogingen echter telkens met schoten in de lucht uiteen. Zaterdag vonden voorts tientallen arrestaties plaats.
Een woordvoerder van Kabila lichtte het verbod op demonstraties gisteren toe met de opmerking dat dit nodig is om de zege op Mobutu, die acht dagen eerder werd verdreven, te kunnen consolideren. Kabila zelf zei verder dat het voorbereiden van verkiezingen nu eenmaal veel tijd kost. Overigens voorziet hij weinig problemen, omdat hij meent dat zijn kabinet over brede steun beschikt, ondanks de uitsluiting van Tshisekedi.
Moordpartijen
De troepen van Kabila hebben eerder deze maand bij de plaats Mbandaka aan de Congo-rivier zeker 200 ongewapende Hutu-vluchtelingen omgebracht. In een zuidelijker gelegen dorp zijn omstreeks dezelfde tijd nog eens 140 mensen in koelen bloede afgeslacht. Dit hebben tal van ooggetuigen gisteren verklaard tegen het persbureau Reuters.
Eerder al hebben sterke geruchten de ronde gedaan over moordpartijen door Kabila’s troepen, rond de tijd dat die de stad Mbandaka innamen. Tot dusver hebben de nieuwe machthebbers in het voormalige Zaïre deze berichten steeds ontkend. Maar verslaggevers, die nu in het gebied zijn aangekomen, hebben van priesters, ambtenaren en inwoners van de streek bevestiging gekregen van de vermoedens.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 26 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's