„Rijssen discrimineert niet”
Rechter staat stopzetten subsidie humanistisch onderwijs toe
RIJSSEN - De gemeente Rijssen had het recht om de subsidie voor het humanistisch vormingsonderwijs en het godsdienstonderwijs op de openbare basisschool De Overes stop te zetten. De Almelose rechter mr. J. H. Keuzenkamp heeft de gemeente in het gelijk gesteld.
De subsidie werd in augustus vorig jaar gehalveerd en zal per 1 augustus van dit jaar geheel verdwijnen. De afschaffing van deze subsidie door een raadsmeerderheid van RPF en SGP heeft de afgelopen jaren flink wat stof doen opwaaien. Voor de PvdA was dit bij de collegevorming in 1994 zelfs de reden om geen wethouder te leveren.
De uitspraak van de rechter werd gisteravond besproken in de commissie onderwijs. Tegen het besluit van de gemeenteraad om geen geld meer in het levensbeschouwelijke onderwijs te steken, kwamen de Utrechtse stichting Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO), de medezeggenschapsraad en veel ouders van leeriingen van de openbare basisschool de Overes in het geweer. In totaal werden ruim honderd bezwaarschriften ingediend. In de gemeenteraad werd heftig tegengas gegeven door PvdA en CDA.
Mr. Keuzenkamp oordeelde dat de gemeente Rijssen niet in strijd handelde met de grondwet. Niet alleen het subsidiëren van het humanistisch vormingsonderwijs wordt stopgezet, ook de hervormde gemeente krijgt geen geld meer voor het geven van godsdienstlessen op De Overes.
Volgens de rechter staat het de school desondanks vrij dit onderwijs toch te geven. Het geld moet dan ergens anders vandaan komen. De rechter acht het toegestaan dat bij de gemeente principiële bezwaren zijn gerezen tegen het subsidiëren van humanistisch vormingsonderwijs.
Geen discriminatie
Van de aantijging dat de gemeente zich schuldig zou maken aan discriminatie, laat Keuzenkamp weinig heel. De gemeente Rijssen geeft aan geen enkele instantie geld voor levensbeschouwelijk onderwijs. Dus wordt er geen ongeoorloofd onderscheid gemaakt. „Het beginsel van de rechtsgelijkheid waakt er slechts voor dat de verschillende instanties op gelijke wijze worden behandeld”, aldus de rechter.
De rechter maakt duidelijk dat een gemeente grote vrijheid heeft bij het nemen van beslissingen bij een subsidieverzoek. Daarbij moet een gemeente zich wel houden aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De gemeenteraad moet motiveren waarom de geldkraan wordt dichtgedraaid. Bovendien moet de stopzetting van de subsidie zorgvuldig gebeuren. Dit is in Rijssen gebeurd doordat de gemeente de subsidie geleidelijk heeft afgebouwd.
PvdA-fractieleider H. G. D. Siegerink stelde vast dat de door hem gevraagde extra motivering bij het raadsbesluit de doorslag had gegeven bij de rechter. Siegerink vond destijds de motivering te mager om de subsidie stop te zetten. De naderhand aangevulde motivering is nu als een boemerang bij de PvdA teruggekeerd.
PvdA’er D. Aalderink reageerde teleurgesteld op de uitspraak. „Het is heel jammer wat hier gebeurd is en dat voor die paar centen”, daarbij doelend op het bedrag van enkele duizenden guldens dat ermee gemoeid was.
Beroep
De gemeente verwacht niet dat de Rijssense Vereniging voor openbaar onderwijs in hoger beroep zal gaan. Wel is de Utrechtse Stichting HVO vorig jaar naar de Raad van State gestapt. Dit beroep is nog in behandeling.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's