Turkse president voor vervroegde verkiezingen
Leger ontslaat fundamentalistische leden
LONDEN (AFP) - President Suleyman Demirel van Turkije is voorstander van vervroegde parlementsverkiezingen om de politieke crisis in zijn land op te lossen en elke dreiging van een militaire staatsgreep uit te bannen. In een interview met de Britse zakenkrant Financial Times zegt hij vandaag dat hij het parlement „nu” zou ontbinden, als de grondwet hem die bevoegdheid zou geven. Naar zijn mening „verlaagt” het gedrag van de politici van nu het aanzien van het parlement.
Volgens Demirei is er ondanks de problemen binnen de regeringscoalitie geen reden een greep naar de macht van het leger te vrezen. Turkije wordt sinds vorig jaar geregeerd door een coalitie van de fundamentalistische Welvaartspartij van premier Necmettin Erbakan en de conservatieve Partij van het Juiste Pad (DYP) van vice-premier Ciller.
Verscheidene afgevaardigden van de laatste partij hebben onlangs hun steun aan de regering opgezegd. Daardoor beschikt de coalitie op papier nu nog maar over de kleinst mogelijke meerderheid van 276 van de 550 zetels in het parlement.
De uitlatingen van Demirel komen enkele dagen voor de maandelijkse vergadering zaterdag van de nationale veiligheidsraad. Daarin zitten behalve Demirel, Erbakan en de ministers van buitenlandse zaken, defensie en binnenlandse zaken de vijf commandanten van het leger. Het leger beschouwt zich als hoeder van de scheiding tussen kerk en staat. Het is de laatste tijd meermalen in conflict gekomen met de fundamentalistische premier.
Ontslagen
Het Turkse leger heeft officieren en onderofficieren ontslagen die verdacht worden van fundamentalistische sympathieën. Dit is bekend geworden na een zes uur durende vergadering van het opperbevel van het leger, waarbij premier Erbakan aanwezig was.
Erbakan stemt in met de ontslagen en met de eis van de legerleiding het moslimfundamentalisme tot de grootste bedreiging van Turkije te verklaren, zo blijkt uit een verklaring van de generale staf van het legen Eerder werd de Koerdische arbeiderspartij PKK als „belangrijkste gevaar voor Turkije” aangemerkt.
Het Turkse militaire opperbevel ontsloeg op 12 december vorig jaar ook al 69 officieren en onderofficieren wegens islamitisch-fundamentalistische sympathieën. Ook dit besluit had de goedkeuring van de premier.
Hoeveel militairen dit keer hun baan kwijt zijn geraakt, is niet duidelijk. Voor de bijeenkomst van de legerleiding deden geruchten de ronde over vijftig tot honderd te verwachten ontslagen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 mei 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's