Bekijk het origineel

Geiten bedreigen flora en fauna Galapagos

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geiten bedreigen flora en fauna Galapagos

Wereld Natuurfonds waarschuwt:

2 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - Mensen, wilde geiten en ingevoerde planten vormen een ernstige bedreiging voor de flora en fauna van de Galapagoseilanden, zo waarschuwt het Wereld Natuurfonds in een gisteren uiebracht rapport.

Tienduizenden geiten, varkens, zwarte ratten en katten zwerven over het eiland Isabela en verwoesten de biotoop van de grote schildpadden en andere inheemse dieren. Op de Galapagos, een archipel van meer dan honderd eilanden, werden vijftig jaar geleden geiten uitgezet. Vergeleken met de 10.000 grote schildpadden zijn zij nu ver in de meerderheid. Bij een gerichte jacht werden vorig jaar 13.000 geiten afgeschoten.

De Galapagos en omliggende wateren herbergen zo’n 1900 planten en dieren die nergens anders in de wereld voorkomen. De archipel ten westen van Zuid-Amerika is door Ecuador bijna geheel tot nationaal park verklaard. Niettemin is de menselijke bevolking van de eilanden de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld tot bijna 15.000. Behalve door migratie wordt het ecosysteem van de Galapagos zwaar belast door de visserij, waarbij vooral wordt gevist op haaien en zeekomkommers. De vissersschepen komen uit Ecuador, Costa Rica en Peru, maar ook uit Korea en Taiwan, waar een grote markt voor haaienvinnen is.

Wefaangescherpt

De president van Ecuador, Fabian Alarcon, maakte bekend dat de wet zal worden aangescherpt om de eilanden voor toekomstige generaties te bewaren. Het Wereld Natuurfonds wil dat Ecuador de visserij meteen verbiedt en de migratie naar de Galapagos inperkt.

Het rapport van het Wereld Natuurfonds wordt beschouwd als het meest uitgebreide onderzoek naar de sociale, politieke en milieutechnische factoren die de natuur van de Galapagos beïnvloeden. Charles Darwin bestudeerde in de vorige eeuw het leven op de eilanden bij de ontwikkeling van zijn evolutieleer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Geiten bedreigen flora en fauna Galapagos

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken