Bekijk het origineel

Optiebeurs lijkt stand te houden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Optiebeurs lijkt stand te houden

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De optiebeurs lijkt alles onder controle te hebben. „We hebben vanmorgen een redelijk rustige start gehad. Ik heb er vertrouwen in dat we het vandaag halen". Dit zei adjunct-directeur A. van Griethuysen van de Optiebeurs na een uur handel op de optievloer.

De AEX stond op dat moment in de min met een verlies van tien punten. Vooral het feit dat opties vandaag expireerden, zette Beursplein 5 onder druk. Van Griethuysen houdt strak de vinger aan de pols om te voorkomen dat er onaanvaardbare vertragingen bij de orderverwerking ontstaan.

Gisteren werden ruim 31.000 transactie verwerkt, een record. De verwachting is dat dat vandaag meer zal zijn. Als het er te veel worden, zou dat het handelsysteem kunnen ontwrichten, hoewel er vanmorgen nog geen tekenen daarvoor aanwezig waren.

Vloer

Het kantoor van de adjunct-directeur ligt op een paar meter afstand van de overbevolkte handelsvloer waar zo’n zeshonderd handelaren de orders proberen te verwerken. Hun geschreeuw, af en toe overvleugeld dooi geroep via een luidsprekersysteem, is ondanks de gesloten kantoordeur duidelijk te horen.

„De loop van tijd tot tijd naar de vloer om een gevoel te krijgen over de vloer. Even praten met sommige handelen om te kijken of alles goed gaat. De wil mezelf een beeld vormen, zegt hij. Daarnaast maakt hij gebruik van zijn computer om de actuele koersen te volgen.

De toch al veel te klein behuisde Optiebeurs barst de laatste dagen uit haar voegen. Door de enorme koers-_ stijgingen van aandelen is de handel in opties geëxplodeerd. Vandaag lopen de julicontracten af. Omdat de koersen de afgelopen dagen zijn blijven stijgen, hebben veel beleggers tot het laatste moment gewacht met het tegensluiten van de contracten. Een extra tijdrovende factor is dat een deel van de handel nog handmatig verwerkt moet worden.

De AEX-directie had voor gisteren een noodmaatregel achter de hand in geval de drukte te groot zou worden. Wanneer de administratieve verwerking van de orders vier tot vijf uur achterstand zou hebben opgelopen, had de beurs de handel opgeschort.

Deze zware ingreep bleef achterwege. Hoewel de omzetten in de ochtenduren snel opUepen, bleef de administratie redelijk volgen. Omstreeks 14.00 uur, toen de beursdirectie de financiële pers inlichtte over de stand van zaken, bedroeg de achterstand een uur. Aan het einde van de handelsdag bleek het gat niet groter geworden. De teller kwam uiteindelijk uit op ongeveer 411.000 contracten, een evenaring van het in januari bereikte record.

De beurs opperde de opschorting van de handel om een totale chaos vandaag te voorkomen. Sommige handelaren staan de flaters van maandag 16 oktober 1989 nog levendig voor de geest. In verband met de hevige koersdaling op Wall Street besloot de toenmalige leiding tot verlenging van de handelsdag op het Damrak. Vervolgens bleelc dat niet alle transacties waren verwerkt, zodat de volgende dag onduidelijkheid was over de ingenomen posities. Orders moesten worden teruggedraaid en de handel kon pas na uren vertraging gefaseerd van start. Het toenmige bestuurslid Arie van Os rende van boekman naar boekman om de beurs nog enigszins snel op gang te krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Optiebeurs lijkt stand te houden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken