Bekijk het origineel

Beurzen boeken recordomzetten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Beurzen boeken recordomzetten

Directielid: „Beleggers moeten oppassen”

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - De aandelenbeurs Beursplein 5 en de Optiebeurs hebben gisteren recordomzetten geboekt. De Optiebeurs noteerde door de expiratie van de julicontracten gisteren een recordomzet van maar liefst 646.000 contracten. Op de aandelenbeurs gingen 30 miljoen aandelen over de toonbank, waardoor de omzet op ruim 9 miljard gulden uitkwam.

Voor de Optiebeurs is het het tweede omzetrecord in zeven maanden. Het vorige stamde met 411.000 uit januari. Op een normale dag is de Optiebeurs goed voor 190.000 contracten.

Vooral ABN Amro was gisteren enorm populair onder de beleggers, met 212.000 contracten. De kans bestaat dat deze optie zich nog deze maand nestelt in de top van het meest verhandelde optieaandeel ter wereld, nog voor chipgrootmacht Intel.

Ook de aandelenbeurs op Beursplein 5 maakte, mede door het enorme aanbod van de optiehandelaren, kennis met een omzetrecord. Ook hier was ABN Amro prominent aanwezig. Er gingen meer dan 30 miljoen aandelen over de toonbank.

Geen problemen

Tegen de verwachtingen in verliep de handel op de optievloer zonder problemen. De beursdirectie behoefde het aantal handelsdagen niet, zoals gedacht, uit te breiden.

Zij vreesde dat particuliere beleggers, die relatief veel kleine opdrachten sturen, het systeem met hun orders plat zouden leggen. Die angst bleek ongegrond. Ondanks de enorme hausse aan opdrachten verliep alles rustig. De particulieren hadden donderdag al een groot deel van de opties verhandeld. Gisteren kwamen de grote instituten naar de markt. Omdat de banken met grote contracten werkten was de druk op de Optiebeurs daardoor geringer.

AEX-directielid H. Brouwer was gisteren dan ook uitermate tevreden: „We hebben een oorlog gehad, die we hebben gewonnen. We waren bang dat we vast zouden lopen. Dat is niet gebeurd, maar het was een waanzinnige dag”. Volgens hem zijn het goede tijden. „Wie nu geld verliest, heeft iets goed fout gedaan”.

Vooral calls zijn gevraagd, omdat verwacht wordt dat de koersen flink op blijven lopen. Brouwer vindt dat beleggers op moeten passen: „Dit is geen casino. Mensen moeten altijd bedenken dat het een keer de verkeerde kant op kan gaan. Het probleem is dat nieuwe beleggers de krach van 1987 en die van ‘89 niet hebben meegemaakt. Daardoor zijn ze onervaren. Ik kan me de huilende gezichten uit de krachperiode nog herinneren”.

A. van Griethuyzen, adjunct-directeur van de Optiebeurs, ziet al sinds enkele jaren de omzetten fors oplopen. In 1995 kende de Optiebeurs een gemiddelde dagomzet van 57.000 contracten. Een jaar later was dat opgelopen tot 112.000. Nu schommelt het daggemiddelde rond de 190.000. Het aantal handelaren is gegroeid van driehonderd een paar jaar geleden naar zeshonderd nu.

Om de stroom aan opdrachten te kunnen verwerken zijn extra uitzendkrachten ingezet. Omdat een automatiseringsproject vorig jaar gedeeltelijk mislukt is, vrorden orders nog steeds handmatig ingetikt. Onlangs is het aantal datatypistes met 35 verhoogd tot 105. Meer kan door het ruimtegebrek aan het Rokin niet. Brouwer: „Je loopt tegen een grens aan. Nu al zitten ze in alle hoeken van het gebouw”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Beurzen boeken recordomzetten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken