Bekijk het origineel

Vijandige stemming bij Bosnische Serviërs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vijandige stemming bij Bosnische Serviërs

Opnieuw aanslag op VN-doel gepleegd

3 minuten leestijd

PALE (AP) - In Servisch Bosnië is een aanslag gepleegd op het huis van een medewerker van de VN-politie. Niemand raakte gewond. Op veel plaatsen in Servisdi Bosnië werden posters geplakt waarmee steun werd betuigd aan Radovan Karadzic, de Bosnisch-Servische ex-leider die achter de schennen aan de touwtjes zou trekken.

Bij het huis van de VN-medewerker in Bosanska Gradiska had een explosie plaats. De autoriteiten stelden een onderzoek in. De afgelopen week zijn op verschillende plaatsen in Servisch Bosnië aanslagen gepleegd op doelen van de VN en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), waarschijnlijk als vergelding voor de verscherpte SFOR-acties tegen vermeende oorlogsmisdadigers.

De anti-westerse stemming in het gebied lijkt een nieuw hoogtepunt te hebben bereikt. In de nacht van donderdag op vrijdag werden op gebouwen, winkelruiten en stoplichten in verscheidene steden posters geplakt met de beeltenis van Karadzic. „Blijf van hem af” en „Hij betekent vrede”, waren enkele leuzen die op de affiches stonden. VNwoordvoerder Alexander Ivanko zei dat het gaat om een georganiseerde campagne, „waarbij heel wat mensen betrokken zijn”. „Zijn gezicht en lelijke kapsel zouden alleen gezien moeten worden in Den Haag en nergens anders”, zei Ivanko over Karadzic, die voor het Joegoslavië-tribunaal is aange klaagd wegens oorlogsmisdaden. Het Joegoslavische tijdschrift Svet meldde dat Karadzic heeft gezegd dathij nog liever zelfmoord pleegt dan uitgeleverd te worden aan het tribunaal.

Fascisme

De media in Servisch Bosnië repten gisteren van een „spontane reactie” onder de bevolking op de „buitenlandse druk”. Zo zouden buitenlanders in restaurants niet meer bediend worden en in winkels en hotels worden genegeerd. Een radiostation in Doboj beschuldigde de door de NAVO geleide SFOR van een „fascisme erger dan dat van Mussolini en Hitler”. De zender meldde dat alle gemeentelijke autoriteiten hun contacten met de SFOR verbreken.

Via het persbureau SRNA riep de Bosnisch-Servische regering gisteren op tot vrijlating van Milan Kovacevic, een van oorlogsmisdadigen verdachte Bosnische Serviër die vorige week in Prijedor werd opgepakt door de SFOR. Kovacevic zit in voorarrest in Scheveningen, in afwachting van berechting door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. „Hij werd op illegale wijze ontvoerd en wordt onmenselijk behandeld”, aldus SRNA. Kovacevic heeft grote problemen met zijn gezondheid. Het tribunaal wil daar geen mededelingen over doen, maar SRNA meldde dat hij een hersenbloeding heeft gehad. De advocaat van Kovacevic had over een hartkwaal gesproken en geëist dat zijn cliënt naar een ziekenhuis wordt overgebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Vijandige stemming bij Bosnische Serviërs

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken