Bekijk het origineel

Iberia verkiest Britten boven KLM als partner

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Iberia verkiest Britten boven KLM als partner

British Airways denkt aan minderheidsbelang

2 minuten leestijd

LONDEN (ANP) - De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia gaat in zee met British Airways (BA) en niet met de KLM. BA maakte gisteren bekend dat de twee maatschappqen een intentieverklaring hebben ondertekend over een samenwerkingsovereenkomst, die vermoedelijk volgend jaar zomer ingaat

Scheidend KLM-topman Bouw noemde twee jaar geleden Iberia een geschikte partner om het Europese marktaandeel van KLM op te krikken. Concrete plannen bleven echter sindsdien uit. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers in mei zei Bouw dat de kaarten in Europa nog niet geschud zijn, omdat veel maatschappijen nog druk aan het reorganiseren zijn.

BA overweegt naar eigen zeggen een minderheidsbelang te nemen in Iberia, nu nog een staatsbedrijf, dat op de middellange termijn wordt geprivatiseerd. In eerste instantie zullen de gesprekken gaan over het gezamenlijk uitvoeren van vluchten tussen Londen en Madrid en deelneming in eikaars programma voor trouwe klanten (”frequent flyers”).

De samenwerking kin volgens de Britse maatschappij later worden uitgebreid naar meer routes en naar andere gebieden waar kosten bespaard kunnen worden. Bovendien zal de mogelijkheid worden besproken dat Iberia gaat deelnemen in de andere allianties van BA, waaronder die met American Airiines. Iberia biedt BA verder toegang tot de lucratieve Zuid-Amerikaanse markt.

Meerwaarde

Hoewel Iberia de afgelopen maanden vaak heEFT gelonkt naar KLM, wilde een KLM-woordvoerder gisteren niet zeggen of de maatschappijen met elkaar hebben onderhandeld over samenwerking. „In dat geval luidt ons commentaar altijd dat in de luchtvaart iedereen met iedereen praat”. In algemene zin wilde hij wel reageren. „Samenwerking in de luchtvaart is niet nieuw en de KLM moet ook daar zijn weg in vinden. Pas als daarover iets te melden valt, komen we naar buiten. Maar als een mogelijke samenwerking niet zo uitpakt dat die voor beide partijen een meerwaarde biedt, zal die niet tot stand komen”.

De KLM-woordvoerder zei de Spaans-Britse combinatie niet te vrezen. „Angst is een slechte raadgever. Maar samenwerking is wel bedoeld voor een sterkere positie op de markt”. Hij zei te verwachten dat de consolidatie van de Europese luchtvaart, die een aantal jaren traag is verlopen, versneld wordt. Nu Iberia voor KL M wegvalt, noemen luchtvaartanalisten Alitalia en Swissair/Sabena als mogelijke partners.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Iberia verkiest Britten boven KLM als partner

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken