Bekijk het origineel

Kabila mag leider VN-onderzoek kiezen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kabila mag leider VN-onderzoek kiezen

2 minuten leestijd

GENEVE (ANP) - President Laurent Kabila van de Democratische Republiek Congo krijgt een stem in de samenstelling van een nieuw VN-onderzoeksteam naar massamoorden in het voormalige Zaire.

Volgens VN-woordvoerder John Mills wordt binnenkort een lijst met kandidaten voor het nieuwe team aan de regering in Kinshasa voorgelegd. Voor de leiding van de nieuwe equipe zijn twee kandidaten beschikbaar, maar de Verenigde Naties willen nog niet.zeggen wie dat zijn.

Het vorige onderzoeksteam, in april in het leven geroepen door de VN-mensenrechtencommissie, keerde tot tweemaal toe onverrichterzake terug. President Kabila weigerde de onderzoekers toegang te verlenen tot het slagveld in het oosten van Congo.

Kabila had vooral bezwaren tegen deelname van VN-rapporteur Garreton in het team. Garreton maakte in voorgaande rapportages over het voormalige Zaïre melding van veertig massagraven, die zich verspreid zouden bevinden over de oostelijke regio. Garreton schreef verder zeker 134 slachtpartijen toe aan Kabila. De schattingen over het aantal vermoorde Hutu-vluchtelingen uit Rwanda liepen uiteen van 20.000 tot 100.000. Kabila maakt verder bezwaar tegen de periode die het VN-onderzoek moet bestrijken. Hij wil dat de massaslachtingen in het oosten worden onderzocht vanaf 20 maart 1993, toen de verdreven ex-president Mobutu nog de scepter zwaaide in Zaïre. Het onderzoek zou moeten stoppen op de datum dat Kabila’s troepen Kinshasa binnentrokken, nog voordat de Democratische Republiek Congo werd uitgeroepen. Woordvoerder Mills benadrukte dat het Garreton-team niet wordt ontbonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Kabila mag leider VN-onderzoek kiezen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken