Bekijk het origineel

Familie Gümüs is blij met hulp van Van Thijn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Familie Gümüs is blij met hulp van Van Thijn

„PvdA moet vergunning binnenhalen”

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Samilie Gümüs en de leden van het actiecomité “Gümüs moet blijven” zijn blij met de steun van Ed. van Thijn. De PvdA-coryfee dreigde gisteravond te overwegen uit de partij te stappen ak de fractie in de Tweede Kamer zich niet hard maakt voor een verblijfevergunning voor het Turkse gezin.

„Ik verwacht van mijn partij dat zij hier buitengewoon kritisch naar kijkt. Anders weet ik niet wat ik nog in de PvdA te zoeken heb”, aldus Van Thijn. Hij vindt dat de samenleving „niet zo hard mag zijn om de ogen te sluiten voor wat Gümüs inmiddels zelf heeft ondernomen om te integreren”.

De familie Gümüs moet Nederland uit omdat de vader slechts kan aantonen dat hij twee jaar en tien maanden wit heeft gewerkt. In die periode voldeed hij ook niet aan de minimumeis van tweehonderd verzekerde dagen per jaar. Gümüs komt door ontijdige aanmelding niet in aanmerking voor legaliteit. Hij kan niet aantonen dat hij minimaal zes jaar ononderbroken volgens de regels in ons land heeft gewerkt, terwijl hij hier al zeven jaar is.

Staatssecretaris Schmitz (ook PvdA) van justitie heeft vorige week het gezin Gümüs een niaand respijt gegeven. In plaats van de uiterste datum van vertrek van 10 augustus, krijgt de familie uitstel tot ID september. Dat is om het debat in de Tweede Kamer af te wachten, waar Schmitz het oordeel van het parlement wil horen over de zogenoemde ’ witte’-illegalenregeling, en de mogelijke uitzonderingen daarop.

PvdA-kamerlid Apostolou steunt de stellingname van Schmitz om geen uitzondering te willen maken voor de familie Gümüs, zo zei hij gisteren in het tv-programma.

Zekeriya Gümüs zegt over de steun van Van Thijn: „Dat zo’n man dat voor ons wil doen”. De familie nodigt alle Tweede-Kamerfracties uit om voor het debat langs te komen in hun kledingreparatiebedrijf in de Amsterdamse Pijp. Daar kunnen ze dan onder het genot van een kopje thee luisteren naar hun standpunten.

Anja Versnel van het actiecomité noemt de voormalige burgemeester en minister een „kanjer”. „Als zo iemand dreigt zijn partijlidmaatschap op te zeggen, gaat het echt heel diep”.

Fungerend rechtbankpresident mr. H. Schoots nam vrijdag het kort geding waarin de familie Gümüs in twee tegelijk dienende juridische procedures om uitstel van uitzetting vraagt, niet in behandeling. Zij achtte het „niet opportuun” om nu op de zaak in te gaan, gezien het debat in de Kamer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Familie Gümüs is blij met hulp van Van Thijn

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken