Bekijk het origineel

Nederlandse jeugd knapt Franse faculteit “Aix” op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederlandse jeugd knapt Franse faculteit “Aix” op

Studenten verdienen op vrije dagen studie

2 minuten leestijd

AIX-EN-PROVENCE - Een groep Nederlandse jongeren stak de afgelopen drie weken de handen uit de mouwen. In het Zuid-Franse plaatsje Aix-en-Provence knapte ze het gebouw van de gereformeerde theologische school op. Het is de enige plaats in Frankrijk waar studenten een predikantenopleiding met een gereformeerd karakter kunnen volgen.

In Frankrijk wonen weinig protestanten. De meeste kerken die je daar tegenkomt, zijn rooms-kathoüek. In Aix-en-Provence staat de enige gereformeerde theologische school die het land rijk is. Definanciëlesituatie van “Aix” is echter niet rooskleurig. De studenten krijgen geen subsidie en moeten daarom hun studie zelf bekostigen.

Tijd om tussen de lessen door het schoolgebouw op te knappen, is er niet. ledere vrije minuut gaan de studenten op pad om wat geld voor hun studie te verdienen.

Daarom waren ze ook erg blij toen een groep jongeren uit onder meer Krimpen aan den IJssel via de stichting “Vrienden van Aix” meldde dat ze wilde komen helpen. De jongeren verfden twee collegezalen, een aantal kamers waar de studenten normaal gesproken slapen en een rij luiken cüe voor de ramen zitten. Volgens deelnemer Patrick Dekker was dat geen overbodige luxe. „Het zag er werkelijk vreselijk uit. We waren vaak nog meer tijd aan de voorbereiding en het plamuren kwijt dan aan het verven zelf’.

Hoofdzaken

Tijdens de drie zondagen waarop de groep in Frankrijk was, bezochten ze een reformatorische kerk, in een. dorpje verderop. Patrick: „De gemeente telt vijfüg actieve leden”. Na de dienst praatte hij vaak nog wat met de kerkgangers door. Dat maakte indruk.

„Het is in Frankrijk niet gemakkelijk om christen te zijn. Ben je dat wel, dan val je op. Dat is volgens mij ook de reden dat er binnen de kerk weinig plaats is voor -zoals ik ze maar noem- vanzelfsprekendheden. Het gaat hier alleen nog maar om hoofdzaken”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Nederlandse jeugd knapt Franse faculteit “Aix” op

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken