Bekijk het origineel

CIA probeerde te infiltreren in PvdA

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CIA probeerde te infiltreren in PvdA

Agent op vingers getikt door superieuren

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft ruimtwintig jaar geleden geprobeerd PvdA-kamerleden over te halen het standpunt van hun fractie over kruisraketten eventueel tegen betaling door te spelen aan de dienst.

Dat schrijven de onderzoekers Wiebes en De Graaf van de Universiteit van Amsterdam in een bundel ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de CIA. De Nederlanders schrijven hierin een hoofstuk over de samenwerking tussen de Nederlandse en de Amerikaanse veiligheidsdiensten in de periode 1946-1994.

De betrokken CIA-agent handelde met zijn infiltratiepogingen echter niet in opdracht van zijn superieuren in Washington en Den Haag. Hij is hierover dan ook later op de vingers getikt. Rekrutering was niet nodig, omdat de Amerikanen goede relaties hadden met de Nederlandse Tweede-Kamerleden en met diplomaten, zo schrijven de onderzoekers. Ook twee PvdA’ers die destijds in de Tweede Kamer zaten, Dankert en Stemerdink, reageren in dezelfde zin.

De socialisten verzetten zich in het eind van de jaren zeventig en in het begin van de jaren tachtig sterk tegen de plaatsing van 48 Amerikaanse kruisraketten in ons land. De PvdA wilde daarmee een daad stellen, om zo een halt toe te roepen aan de kernwapenwedloop tussen Oost en West. Voorstanders van de kruisraketten wezen echter op de overmacht aan Russische kernwapens en de nieuwe plaatsing van SS-20-raketten. Uiteindelijk heeft de regering besloten de kruisraketten wel te plaatsen. Zij kreeg daarvoor steun van een kamermeerderheid van CDA en VVD en de kleine protestantse fracties.

Kandidatenlijst

De PvdA moet de verkiezingen voor de Tweede Kamer, volgend jaar mei, aangrijpen om de fractie gevarieerder samen te stellen. Nu zijn er te veel ambtenaren aan het Binnenhof. Er moeten meer mensen uit de kunst, de cul’tuur, de wetenschap en het bedrijfsleven in de PvdA-fractie komen. Dat vindt de voorzitter van de commissie die de PvdA-kandidatenlijst samenstelt, prof. A. Dunning. Hij zei dat zaterdag in een interview met de Volkskrant.

De hoogleraar heeft zichzelf tot doel gesteld dat bij de eerste zestig kandidaten de helft nieuw is. Dunning vindt dat het leeuwendeel van de fractie goed funcioneert. Zeven a acht keren vrijwillig niet terug. Vier zullen tegen hun zin geen plaats krijgen op de lijst. Daarmee zijn de overige 26 a 27 overigens niet verzekerd van een verkiesbare plaats. Zittende kamerleden zullen met de nieuwe kandidaten en met de kabinetsleden moeten concurreren om een verkiesbare plaats op de lijst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

CIA probeerde te infiltreren in PvdA

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken