Bekijk het origineel

Vietnamezen kiezen nieuw parlement

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vietnamezen kiezen nieuw parlement

Oude garde niet meer op kandidatenlijst

2 minuten leestijd

HANOI (AP) - Miljoenen Vietnamezen zijn gisteren naar de stembus gegaan om een nieuw parlement te kiezen, dat naar verwachting een nieuwe generatie leiders zal voortbrengen.

Het Vietnamese parlement telt 450 zetels. Slechts ongeveer 20 procent van de leden van het vertrekkende parlement heeft zich opnieuw verkiesbaar gesteld. Onder de kandidaten bevinden zich in vergelijking met eerdere verkiezingen veel vrouwen. Van de kandidaten behoort 83 procent tot de regerende Communistische Partij. De overige kandidaten zijn genomineerd door grote, door de overheid gesteunde organisaties of doen op persoonlijke titel mee aan de verkiezingen. Er zijn 40 miljoen kiesgerechtigden. Aangezien alle stemmen met de hand worden geteld, worden de uitslagen pas aanstaande zondag verwacht.

De verkiezingen zullen naar verwachting niet tot grote veranderingen leiden, maar volgens waarnemers zal het vertrek van het grootste deel van de oude garde er mogelijk wel voor zorgen dat er wat meer leven in de politieke brouwerij komt. Ook verwachten ze dat een aantal van de nieuwe communistische parlementsleden zich onafhankelijker zal opstellen dan hun voorgangers.

„Dit is een zeer democratische ver kiezing”, zei de secretaris-generaal van de Communistische Partij, Do Muoi, toen hij als eerste zijn stem uitbracht in de hoofdstad Hanoi. „Iedereen heeft het recht zijn eigen keus te maken”.

De 83-jarige Muoi heeft gezegd zich niet opnieuw verkiesbaar te zullen stellen voor het partijleiderschap omdat hij plaats wil maken voor een jongere generatie. Ook premier Vo Van Kiet en president Le Due Anh hebben hun aftreden aangekondigd. Van Kiet zal waarschijnlijk worden opgevolgd door vice-premier Phan Van Khai (64) en Anh door minister van buitenlandse zaken Nguyen Manh Cam.

Een teken van verandering is ook het hogere opleidingsniveau van de ruim 660 kandidaten; 82 procent heeft een academische titel, tegen 56 procent van de vertrekkende parlementsleden.

Een uur voor de sluiting van de stem lokalen meldden de meeste steden en provincies, waaronder Hanoi en Ho Chi Minhstad een opkomst van 90 procent. In sommige provincies was zelfs 100 procent van de kiesgerechtigden komen opdagen, aldus de staatsradio.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Vietnamezen kiezen nieuw parlement

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken