Bekijk het origineel

Bruynzeel-potioden in Japanse handen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bruynzeel-potioden in Japanse handen

Sakura al sinds 1991 eigenaar van Talens

2 minuten leestijd

BERGEN OP ZOOM (ANP) - De bekende Bruynzeel-potloden komen in Japanse handen. De Japanse verf- en schrijfwarenproducent Sakura neemt Bruynzeel Potlodenfabriek uit Bergen op Zoom over. Er vlerken ruim honderd mensen. De overname heeft geen gevolgen voor de werkgelenheid.

Dit heeft een woordvoerder van de Bouw- en Houtbond FNV bevestigd. Bruynzeel zelf weigert vooralsnog elk commentaar. De overname zou vandaag worden bekendgemaakt.

Bruynzeel is een bekende naam binnen de Nederlandse teken- en onderwijswereld. De kleurpotloden behoren tot de top. Binnen de Nederlandse kunstenaarswereld neemt het Britse merk Karisma de eerste plaats in, gevolgd door het Zwitserse Caran d’Ache en Bruynzeel. Sinds enkele maanden probeert Bruynzeel het hoogste marktsegment binnen te dringen met de intro ductie van een nieuwe potlodenlijn, die liefst 120 verschillende kleuren kent.

Jaarlijks produceert Bruynzeel tientallen miljoenen potloden, die in meer dan vijftig landen verkocht worden. De laatste jaren richt Bruynzeel zich ook op de verkoop van teken- en schrijfmateriaal dat het bij anderen inkoopt.

Bruynzeel wil sterker groeien, waarvoor het aansluiting zocht bij Sakura. Bijkomend voordeel is het feit dat Sakura sinds 1991 eigenaar is van de bekende inkt- en verf fabrikant Koninklijke Talens uit Apeldoorn. Sakura krijgt door de overname van Bruynzeel een sterkere positie op de Europese tekenen schildermarkt. Ondanks het feit dat Talens en Bruynzeel in één concern zitten, blijven de twee zelfstandig draaien.

Bonden

De Bouw- en Houtbond FNV is „tevreden” over de afspraken die met Sakura zijn gemaakt. Over de „eigenzinnige” directietop van Bruynzeel is de bond minder te spreken. De onderneming uit Bergen op Zoom wil een eigen cao hebben, omdat zij zich steeds meer ontwikkelt tot een handelsbedrijf. De bond ziet een eigen bedrijfs-cao niet zo zitten, omdat de rechten van vooral oudere werknemers dan in gevaar kunnen komen. Bruynzeel onderhandelt momenteel dan ook liever met de ondernemingsraad.

Houtbewerkingsfabriek Bruynzeel begon op initiatief van de overheid in 1948 met de productie van de potloden. Er bestond immers na de Tweede Wereldoorlog een groot tekort aan schrijfmateriaal. Nederiand kende, tot Bruynzeel begon, geen enkele potloodfabrikant.

Bruynzeel heeft een bewogen verleden. In 1982 dreigde het keuken- en deurenbedrijf Bruynzeel failliet te gaan door het uitblijven van overheidssteun. De zaak werd gered na de verzelfstandiging van de gezonde afdelingen. Sindsdien ontwikkelde de afgesplitste potlodenfabriek zich goed. Zo bezit ze na een miljoeneninvestering een moderne potloden- en kleurstiftenfabriek. In 1996 werd de opslagcapaciteit nog vergroot.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bruynzeel-potioden in Japanse handen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken