Bekijk het origineel

Boycot Inkatha bemoeilijkt werk Tutu s commissie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boycot Inkatha bemoeilijkt werk Tutu s commissie

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG (AFP) - Het besluit van Inkatha, de partq van Zoeloeleider Mangosutliu Butfaelezi, om het werk van de Waarfaeidscommissie te boycotten zal het moeilqker maken misdaden ten tijde van het apartheidsregime aan het licht te brengen.

Dat heeft vice-voorzitter Alex Boraine van de door aartsbisschop Tutu geleide commissie gisteren gezegd.

Het jaarlijkse congres van Inkatha heid, aan het licht te brengen. Zij kan mensen die zich aan misdaden schuldig hebben gemaakt, amnestie verlenen.

Als Buthelezi zegt dat het eindrapport van de commissie, dat volgend jaar wordt verwacht, „partijdig” is, zal een van de belangrijkste oorzaken daarvan zijn dat hij weigerde de commissie te helpen, aldus Boraine.

Ook de Nationale Partij (NP) van oud-president Frederik de Klerk heeft besloot zondag niet meer aan de hoorzittingen van de commissie mee te werken, omdat zij „partijdig, oppervlakkig en onverantwoordelijk” zou handelen. Buthelezi’s aanhangers vonden dat zij zich terecht tegen haar instelling hebben verzet.

De Waarheids- en Verzoeningscommissie heeft tot taak de misdaden uit de tijd van de apartheid, van zowel voor- als tegenstanders van de apart zich de laatste tijd misprijzend over het werk van de commissie uitgelaten. Zij voelt zich door haar onrecht aangedaan. Nadat de partij, die de apartheid nvoerde. Tutu vergeefs om excuses had gevraagd en evenmin succes had gehad met haar pleidooi voor het ontlag van Boraine, heeft zij besloten zich tot justitie te wenden. De klacht van de NP wordt volgende maand of n september door het hooggerechtshof van de Kaapprovincie behandeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Boycot Inkatha bemoeilijkt werk Tutu s commissie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken