Bekijk het origineel

Economische groei hoger dan geraamd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Economische groei hoger dan geraamd

Omvang illegale circuit 5 miljard gulden

2 minuten leestijd

VOORBURG (ANP) - Het ging vorijaar veel beter met de economie dan tonog toe is aangenomen. De economischgroei bedroeg 3,3 procent, zo blijkt uidefinitieve berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)In voorlopige ramingen sprak het CBS tot nu toe over een groei van 2,7 procent

De sterkste economische groei sinds 1990 is voor de helft toe te schrijven aan de stijging van de particuliere consumpties. Hoewel de loonstijgingen volgens de werkgeversorganisatie VNO-NCW beperkt bleven tot 1,6 procent, besteedden huishoudens 3 procent meer dan in 1995.

Het CBS verklaart dit verschil door te wijzen op de vermindering van het aantal werklozen. Werkenden mogen er het afgelopen jaar niet veel loon bij hebben gekregen, wel hebben veel mensen hun uitkering verruild voor een baan. Daardoor is hun inkomen sterk gestegen. Daarnaast hebben veel mensen een hogere hypotheek afgesloten op hun woning, die de afgelopen jaren veel meer waard is geworden. Ook mensen met een eigen zaak zagen hun inkomen groeien.

Een andere bouwsteen vóór de economische groei vormden de bedrijfsinvesteringen. Ondernemers kochten voor 0,3 procent meer aan gebouwen en machines. Daarnaast droeg de groei van de export met 4,5 procent bij aan de stijging van het bruto binnenlands product. Overigens steeg de import met 5,3 procent nog sneller.

De winsten van bedrijven namen sterk toe. De gemiddelde winst voor belastingen van ondernemingen (exclusief de financiële sector) lag 12 procent hoger dan het vootgaahde jaar. De fiscus profiteerde flink mee en inde 35 procent meer vennootschapsbelasting. Vervoers- en telecommunicatiebedrijven presteerden bovengemiddeld. Energiebedrijven maakten meer winst door de koude in de eerste en de laatste maanden van 1996.

Illegale ecortomie

Volgens het CBS is vorig jaar in de illegale economie 5 miljard gulden verdiend. Daarmee is de omvang van de verboden economie 1 procent van het bruto binnenlands product. De belangrijkste illegale activiteiten zijn drugshandel (3 miljard gulden), prostitutie (1 miljard) en illegaal gokken (600 miljoen). De bedragen geven de toegevoegde waarde weer. De omzet ligt dus nog hoger.

De illegale economie telt nog niet mee voor het officiële nationale inkomen. Het CBS is van plan om vanaf 1999 de verboden inkomsten wel mee te tellen. De moeilijkheid daarbij is dat alle cijfers zijn geschat, op basis van gegevens uit de tweede hand. Het CBS is niet van plan enquêteurs bij de criminelen langs te laten gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Economische groei hoger dan geraamd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken