Bekijk het origineel

Vaticaan ontkent bezit nazi-goud

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vaticaan ontkent bezit nazi-goud

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het is „niet volstrekt ondenkbaar” dat het Vaticaan na de Tweede Wereldoorlog door Kroatische fascisten geroofd geld heeft verborgen. Dat zei voorzitter mr. R. Levisson van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) gisteren. Het Vaticaan heeft de berichten inmiddels tegengesproken.

Levisson reageerde op de ontdekking door twee documentairemakers van een Amerikaans document uit 1946, waaruit blijkt dat het Vaticaan voor de door nazi-Duitsland gesteunde Kroatische ustasja’s 200 miljoen Zwitserse frank heeft bewaard. De Kroatische fascisten hadden het geld op joden en Serviërs buitgemaakt.

„Je kunt niet zeggen dat het Vaticaan als instituut nazi-vermogens heeft helpen instandhouden”, aldus Levisson. „Maar er zijn wellicht bepaalde individuen binnen de wijde kring rond het Vaticaan geweest die daaraan hebben meegewerkt”.

Levisson wijst op de twijfelachtige rol die de Heilige Stoel in en na de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld. „Het is bekend dat sommige mensen in het Vaticaan niet zo verschrikkelijk tegen de nazi’s waren. Het Vaticaan heeft zich officieel nooit tegen de jodenvervolging gekeerd. Verder heeft het na de oorlog notoire nazi’s geholpen om naar bijvoorbeeld Zuid-Amerika te ontsnappen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Vaticaan ontkent bezit nazi-goud

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken