Bekijk het origineel

Brussel vermijdt handelsoorlog met Amerika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brussel vermijdt handelsoorlog met Amerika

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft „politieke overeenstemming” bereikt over goedkeuring van de fusie tussen de Amerikaanse vliegtuigfabrikanten Boeing en McDonnell Douglas. Met deze formulering hoopt Brussel een handelsoorlog tussen de EU en de VS te voorkomen.

Europees commissaris Van Miert heeft zich tot nu toe verzet tegen de Amerikaanse fusie, omdat de nieuwe combinatie een te dominante positie op de markt zou krijgen. Van Miert kreeg steun van de Europese Commissie en van de EU-lidstaten.

Bijzonder storend waren in Europese ogen de exclusieve contracten die Boeing met enkele Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen heeft afgesloten voor de levering van vliegtuigen over een periode van twintig jaar. Dit is onaanvaardbaar, omdat het Europese consortium Airbus daardoor van de Amerikaanse markt zou worden geweerd. Boeing heeft op het allerlaatste moment aangeboden iets aan deze contracten te doen. Het is nog niet duidelijk of de contracten een kortere looptijd krijgen of helemaal worden geschrapt. Door „politiek akkoord” te gaan haalt de Commissie in ieder geval de lont uit het kruidvat.

De Amerikaanse president Clinton had met tegenmaatregelen gedreigd als de Commissie de fusie niet zou goedkeuren. Door de details „nog nader te verifiëren” houdt Brussel de mogelijkheid open om alsnog veranderingen af te dwingen zolang er geen definitieve goedkeuring is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Brussel vermijdt handelsoorlog met Amerika

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken