Bekijk het origineel

Rechter handhaaft fokverbod varkens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rechter handhaaft fokverbod varkens

Rabo: Inkrimping sector kost miljarden

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De rediter handhaaft het door landbouwminister Van Aartsen in de varkenspestgebieden ingestelde fokverbod voor varkens. Vanmorgen heeft de president van de rechtbank in Den Haag, mr. A. van Delden, in een kort geding bepaald dat het verbod niet opgeschort behoeft te worden en dat ook de schadeloosstelling voldoende is.

Het kort geding was aangespannen door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en de boerenbonden in Noord-Brabant (NCB) en Limburg (LLTB). De organisaties eisten opschorting van de fokverboden en een schadeloosstelling. De boeren willen een volledige vergoeding voor het fokverbod, terwijl Nederland in Brussel aandringt op een tegemoetkoming van 70 gulden per zeug per maand. Daar valt volgens de boeren echter geen zeug van te onderhouden.

Reactie

Van Delden is het daar op dit moment niet mee eens, omdat partijen over de schaderegeling op tal van punten nog overleg voeren. De boerenorganisaties menen dat Van Aartsen het fokverbod heeft afgekondigd op basis van wetsartikelen die daarvoor niet zijn bedoeld. Ook zou de Europese Unie in de varkenspestrichtlijn daarvoor geen juridische basis bieden. De rechtbankpresident ziet die basis wel. Hij zegt dat het beleid van minister Van Aartsen ruimschoots binnen de verkregen beleidsvrijheid blijft. De minister kan volgens Van Delden naar een zwaarder middel grijpen „omdat preventief rui men in het verleden geen soelaas heeft geboden”.

In een reactie stelde advocaat mr. J. Menu van de boeren vanmorgen het niet eens te zijn met de uitspraak. „Van Aartsen heeft het zorgvuldigheidsbeginsel gewoon niet in acht genomen en daarom overwegen we hoger beroep in te stellen en een bodemprocedure te starten”. Varkensboerenleider W. van den Brink zag wel wat in de rechterlijke uitspraak. „In het vonnis staat dat preventief ruimen aan het begin van de varkenspest geen soelaas heeft geboden. Volgens mij betekent dat dat het ministerie in dat stadium dus heeft gefaald. Een goede uitgangspositie voor een ruime schadevergoeding, lijkt me”.

Het herstructureringsplan voor de varkenssector van Van Aartsen heeft volgens de Rabobank grote gevolgen. De kern van het plan is een gedwongen inkrimping van de varkensstapel met 25 procent en nieuwe, strenge eisen aan hygiëne, dierenwelzijn en huisvesting. Volgens directeur kredietrisicomanagement van de Rabobank, H. van de Kerk, leidt de inkrimping tot een kapitaalsvernietiging van zeker 2,5 miljard gulden. Het verlies aan inkomen kan oplopen tot 450 miljoen gulden per jaar. Veel boerenbedrijven zullen vervolgens zonder succes aankloppen bij de banken, omdat ze niet meer „financierbaar” zijn.

Botte bijl

Volgens de Rabobank verliest een gezinsbedrijf een kwart tot een half miljoen aan vermogen en 40.000 tot 70.0000 gulden aan inkomsten als Van Aartsen volledig zijn zin krijgt. De „grove” schatting van het verlies aan vermogen is gebaseerd op de waarde van de stalruimte en inventaris die na inkrimping niet meer te benutten zijn en de waarde van de mestproductierechten die verdwijnen. De bank meent dat een onderneming met alleen vleesvarkens 720.000 gulden moet investeren om de productiecapaciteit weer op het oude niveau te brengen. Een zeugenbedrijf heeft 432.000 gulden nodig.

Volgens Van de Kerk zullen veel bedrijven niet meer verder kunnen. „Vraag me niet hoeveel, maar heel veel bedrijven zullen niet meer financierbaar zijn. Ik zeg niet dat we geldkraan meteen zullen dichtdraaien, maar die bedrijven kunnen niet meer vooruit”.

De directeur waarschuwt ervoor dat inkrimping met een bepaald percentage varkens geen doel op zichzelf mag worden. „Ik heb geen behoefte minister Van Aartsen aan te vallen, maar 25 procent inkrimping is een heel botte bijl”. Volgens Van der Kerk ontneemt de minister de sector nu de lust en de mogelijkheid om te investeren.

Zie ook pag. 11: “Varkensboeren zoeken aanval”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Rechter handhaaft fokverbod varkens

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken