Bekijk het origineel

Jurist: Nasleep Securitel gaat nog jaren duren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jurist: Nasleep Securitel gaat nog jaren duren

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - De nasleep van de Securitel-affaire gaat nog jaren duren. Niet alleen door de juridische procedures die na het bekendmaken van de lijst niet-aangemelde wetten zullen volgen, ook ministeries zullen orde op zaken moeten stellen.

Het zal zeker een tot twee jaar aanlopen voordat duidelijk is of een regeling niet geldt omdat deze ten onrechte niet in Brussel was aangemeld. Uiteindelijk beslist de rechter daarover, maar deze kan uitleg vragen aan het Europese Hof van Justitie, aldus mr. J. van Haersolte van het Asser Instituut, het instituut voor privaat- en publiekrecht.

De jurist is het met minister Sorgdrager (Justitie) eens dat alleen personen en bedrijven die in hun handelsbelangen geschaad zijn, via de rechter om schadevergoeding kunnen vragen. Het doel van de Notificatie-richtlijn, waar het Securitel-arrest over ging, betrof immers het vrije verkeer van goederen.

Dat neemt niet weg dat ook advocaten in strafzaken zich erop zullen beroepen dat een regeling niet gemeld was en dat hun chënt daar dus niet aan hoefde te voldoen. „Advocaten kunnen dat, op verzoek van hun cliënt, altijd proberen”, aldus Van Haersolte

De rechter die een beroep op de Securitel-lijst krijgt voorgelegd, kan het Europese Hof om verduidelijking vragen. Dat bekijkt dan hoe in het onderhavige geval de Notificatie-richtlijn uitgelegd moet worden, of degene die de zaak heeft aangespannen terecht claimt dat hij nadeel ondervonden heeft omdat een bepaalde wet of regel niet aangemeld was.

Hoewel in principe voor elke regeling een uitspraak van het Europese Hof pas duidelijkheid biedt, geeft het hof meestal wel een aantal algemene regels aan waaruit een bepaalde opvatting af te leiden is. Een uitspraak van het hof vergt gewoonlijk tussen de zes en twaalf maanden, maar het kan op verzoek van de regering besluiten binnen drie maanden uitspraak te doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Jurist: Nasleep Securitel gaat nog jaren duren

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken