Bekijk het origineel

Wereldbevolking spreekt 10.000 talen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wereldbevolking spreekt 10.000 talen

2 minuten leestijd

LONDEN (ANP) - De wereldbevolking, bijna zes miyard mensen, spreekt niet minder dan tienduizend talen. De ene taal is wel wat groter dan de andere. Lie&t 1.123.000.000 mensen spreken Chinees. Een 87-jarige vrouw in het grensgebied tussen Kameroen en Nigeria spreekt Bikya. Haar huisje is daarmee meteen het hele taalgebied.

De Britse onderzoeker David Dalby, die de talen in kaart bracht in een 1600 pagina’s tellend boekwerk, weerspreekt de boodschap in het bijbelse verhaal over de toren van Babel dat meertaligheid een gevolg is van menselijke zonde. Volgens de Brit is meertaligheid een „normaal en gezond” verschijnsel en een middel om de identiteit van het individu of een groep tot uitdrukking te brengen. „Het is interessant dat grootschalige conflicten zijn ontstaan in Rwanda en Somalië. Die landen behoren nou net tot de weinige gebieden in Afrika waar maar één taal wordt gesproken”, aldus Dalby.

Als verscheidenheid aan talen in derdaad een graadmeter is voor de kans op politieke onrust, moet het grensgebied tussen Kameroen en Nigeria wel héél rustig zijn. De buren van ’ s werelds enige Bikya-spreekster vormen het op één na zeldzaamste taalgebied. Een vader en een zoon in een naburig dorp spreken namelijk nog de piepkleine taal Bishuo.

Handicap

Na het Chinees is het Engels de grootste taal van Dalby’s lijst, met 470 miljoen sprekers. Deze taal zou zelfs ruim 1,7 miljard sprekers hebben als de bevolking zou worden meegeteld van alle landen waar het Engels de officiële taal is.

Dit mag gemakkelijk lijken voor Engelssprekenden, ze moeten wel oppassen niet lui te worden. Meertaligheid scherpt de geest, vindt Dalby. „Eentaligheid is een handicap, vergelijkbaar met analfabetisme. Tweetaligheid zou in het onderwijs de norm moeten zijn”.

De kleinste nationale taal is overigens het IJslands, dat door slechts 200.000 mensen wordt beheerst. Kleinste taal binnen Europa is het Liv, een afsplitsing van het Fins. Niet meer dan 200 mensen in Estland kunnen ermee uit de voeten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Wereldbevolking spreekt 10.000 talen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken